قبل از چیزی توجه داشته باشید که داوری یکی از نهاد های حل اختلاف است که طرفین انجام یک معامله قبل از بروز یافتن اختلاف و یا پس از ایجاد شدن اختلاف تصمیم می گیرند
که موضوع اختلاف خودشان را به دادگستری ارجاع نداده بلکه از طریق شخصی که امین و مورد اعتماد می باشد حکمیت صورت بگیرد و رای داور برای تمام افراد قابل احترام و اجرایی باشد. این تعریف بسیار ساده و مختصری از داوری می باشد
در کلیه فرهنگ ها قبل از ایجاد شدن دادگستری نوین استفاده از شخصی به عنوان حکم و یا داور امری رایج و متداول بوده است. باید بدانید که وکیل داوری در کشور ما به دو قسمت داوری تجاری بین المللی و داوری داخلی تقسیم شده است.

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره
داوری بین المللی قواعد خاص خودش را دارد و شرایط خاصی بر آن حاکم می باشد و به لحاظ حقوقی بسیار دقیق و با جزئیات بررسی می شود که توسط وکیل در ایران که به صورت بین المللی فعالیت کند قابل پیگیری است.
اما در طرف مقابل داوری داخلی قرار دارد که فقط در بخش انتهایی قانون آیین دادرسی مدنی به آن پرداخته شده که متاسفانه در قوانین به داوری داخلی به صورت جامعی پرداخته نشده است.
به صورتی که تعداد زیادی از مباحث آن ناقص و محل ایراد می باشد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با وکیل پایه یک دادگستری ما تماس بگیرید.
معرفی وکیل داوری
اگر به دنبال یک وکیل مجرب و متخصص برای امور داوری هستید و میخواهید با این وکیل همکاری داشته باشید، موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری در این زمینه دارای تجربه بسیار بالایی است و تاکنون توانسته پروندههای بسیاری را حل و فصل نماید. در این زمینه ایشان دارای تجربه و مهات بوده و بیش از 12 سال است که فعالیت نموده است و اگر شما به دنبال وکیلی مجرب و متخصص در این زمینه هستید، ایشان میتواند بهترین گزینه برای شما باشد.
شماره وکیل داوری
جهت اعطای وکالت به آقای موسی الرضا میر و دریافت مشاوره از ایشان، با شماره های زیر تماس بگیرید:
- تلفن همراه: 09123829850
- تلفن دفتر: 46224091
آدرس وکیل داوری
آدرس دفتر وکیل داوری موسی الرضا میر: خیابان صیاد شیرازی جنب اورژانس سابق ساختمان اداری آوا طبقه اول دفتر وکالت موسی الرضا میر
کیل داوری کیست؟
وکیل داوری، وکیلی است که علاوهبر داشتن پروانه رسمی وکالت پایه یک دادگستری به صورت تخصصی در حوزه داوری و حلوفصل اختلافات فعالیت میکند. او به تمامی مسائل و قوانین حقوقی، کیفری و قانون آیین دادرسی مدنی تسلط دارد؛ اما بیشترین تجربه خود را در زمینه قوانین مربوط به داوری به دست آورده است. چنین وکیلی با آشنایی از اصول دادرسی و قواعد شکلی، نقش بهسزایی در حلوفصل اختلافات در پروندههای مطروحه در مراجع قضایی دارد. او صلاحیت خود را برای رسیدگی به دعاوی از طرفین اختلاف میگیرد و موضوع را مورد رسیدگی داوری قرار میدهد. این وکلا میتوانند هم به عنوان داور بیطرف در یک دعوا منصوب شوند و هم به عنوان نماینده یکی از طرفین باشند.
فلسفه انتخاب وکیل داوری بر این اساس است که مطابق قانون، تمامی افراد که اهلیت اقامه دعوا را دارند، میتوانند در هر مرحلهای با توافق یکدیگر دعوا را به داوری ارجاع کنند. همچنین در قراردادها نیز طرفین میتوانند طی قراردادی دیگر با توافق هم در صورت بروز اختلاف به داوری مراجعه کنند. چنین وکیلی نسبت به حقوق مدنی، حقوق تجارت، حقوق قراردادها و آیین دادرسی مدنی تخصص دارد و در عمل نیز تجربه شرکت در فرایندهای داوری متعدد را به عهده گرفته است.
بنابراین وکیل داوری را میتوان یک قضاوتگر دانست که یا از جانب طرفین یا دادگاه انتخاب میشود تا به قضاوت و حلوفصل مسائل پیش آمده بین طرفین دعوا بپردازد. همچنین به پروندههایی که طرفین تمایلی به مراجعه به دادگاه ندارند یا در قرارداد خود پیشبینی کردهاند که اختلافات از طریق داور حل شود، رسیدگی میکند. این وکلا درک عمیقی از حقوق قراردادها، داوری داخلی و داوری تجاری بینالمللی نیز دارند. دعاوی میان شرکتهای بازرگانی، اختلافات ناشی از قراردادها، دعاوی سرمایهگذاری، اختلافات بینالمللی و مشکلات پیش آمده بین شرکا در شرکتهای تجاری از جمله مواردی است که وکیل داوری در آن نقش ایفا میکند.
وکیل داوری چگونه به ما کمک میکند؟
یکی از مهمترین کمکهای وکیل داوری، تنظیم بند داوری در قراردادها است. بسیاری از شرکتها یا افراد بدون مشورت حقوقی، بند داوری را به صورت غیرقابل اجرا در قراردادها درج میکنند که در زمان بروز اختلاف مشکلساز میشود. وکلای متخصص داوری با شناخت دقیق از الزامات قانونی، طرفین را در تنظیم صحیح و کامل شرط داوری راهنمایی میکنند. همچنین در صورت بروز اختلاف و آغاز فرایند داوری، وکیل میتواند به عنوان نماینده قانونی یکی از طرفین، کلیه مراحل رسیدگی را به عهده بگیرد و به حلوفصل اختلافات کمک کند.
در واقع وکیل داوری در ثبت درخواست برای داوری یا پاسخ به یک درخواست، کمک به جمعآوری شواهد، آمادهسازی مطالب ارسالی کتبی با شواهد پشتیبان، تجزیه و تحلیل اظهارات و شواهد طرف مقابل و رسیدگی موارد مورد اختلاف میتواند به افراد کمک کند. اینگونه تصور کنید که از طرح دعوای داوری گرفته تا دفاع از موکل و اعتراض یا دفاع به رای صادره، همگی با حمایت و پشتیبانی وکیل داوری انجام میگیرد. در مواردی که رای داوری نیز صادر شده به دلیل لازمالاجرا بودن آن، چنانچه یکی از طرفین از اجرای رای امتناع کند، این وکلا با آشنایی از روند اجرای آرا از طریق دستور دادگاه صالح وارد عمل میشوند و این فرایند را تسهیل میبخشند.
مرحله دیگری که وکیل داوری میتواند به افراد کمک کند در خصوص داوریهای الزام آور و غیرالزام آور است. در داوری الزام آور که طرفین تصمیم داور را به عنوان رای نهایی میپذیرند و به نوعی اجباری است، این وکلا نقش موثری در اجرای رای دارند. در همین شرایط در مواردی که تجدید نظر در تصمیم گرفته شده به نفع شخص باشد، چنین وکیلی میتواند به کمک دانش حقوقی خود شانس رسیدن به نتیجه مطلوب را افزایش دهد. البته بیشتر قراردادها با شرط داوری الزام آور است؛ مگر اینکه طرفین به داوری غیرالزام آور توافق کرده باشند.
وظایف حقوقی وکیل داوری چیست؟
وکیل داوری به عنوان نماینده حقوقی اشخاص حقیقی یا حقوقی در فرایند داوری، وظایف متعددی به عهده دارد که این امر میتواند موفقیت یا ناکامی دعوا را در بر داشته باشد. خلاف دعاوی دادگستری، رسیدگی داوری از قواعد ویژه و اغلب قراردادی تبعیت میکند. بنابراین حضور وکیل میتواند از بروز اشتباهات جبرانناپذیر جلوگیری کرده و کمککننده باشد. در این خصوص از مهمترین وظایف حقوقی وکیل داوری میتوانیم موارد زیر را برشمریم:
- مشاوره حقوقی تخصصی: وکلا در این حوزه، پیش از ورود به فرایند داوری با ارائه مشاوره حقوقی دقیق و تخصصی، موکل را از مسیر پیش رو و مخاطرات احتمالی آگاه میسازند. این مشاورهها شامل ارزیابی و امکان ارجاع دعوا به داوری، تحلیل مدارک، پیشبینیها و راهکارهای دفاعی یا داوری است.
- تنظیم قراردادهای داوری: از دیگر وظایف وکیل داوری، تدوین بندهای داوری برای حل اختلاف در قراردادها است. این بندها باید به نحوی تنظیم شوند که هم از نظر حقوقی معتبر باشند و هم در صورت بروز اختلاف، امکان مراجعه سریع و موثر به داوری فراهم شود. تعیین جزئیات از جمله مواردی است که وکیل باید در این قراردادها لحاظ کند.
- دفاع از موکل در جلسات داوری: حضور وکیل در جلسات داوری تضمینی برای دفاع موثر از منافع موکل است. او با ارائه مستندات، طرح استدلالهای حقوقی، پاسخ به ادعاهای طرف مقابل و رعایت تشریفات آیین داوری از حقوق موکل دفاع میکند.
- میانجیگری و مذاکره: گاهی داوری بهجای صدور رای به توافق ختم میشود. در این موارد وکیل داوری با بهرهگیری از مهارتهای میانجیگری و مذاکره، زمینه سازش و حلوفصل مسالمتآمیز اختلاف را فراهم میسازد. این امر باید با کاهش درگیریهای حقوقی باشد، بدون آنکه اصول و منافع موکل تضییع شود.
- اجرای احکام داوری: بعد از صدور رای داوری، وکیل موظف است مراحل اجرای حکم را پیگیری کند. این مراحل شامل صدور اجرایی از دادگاه صالح و انجام اقدامات قانونی برای اجرای رای است؛ به خصوص در مواردی که طرف مقابل از اجرای داوطلبانه آن امتناع میکند.
- تنظیم لوایح و مستندات حقوقی: از دیگر وظایف مهم وکیل داوری تنظیم لوایح حقوقی و ارائه مستندات مرتبط با موضوع اختلاف در دفاع است. این مستندات باید دقیق، مستدل و منطبق با قواعد آیین داوری تنظیم شوند تا امکان درک درست ماهیت و ابعاد اختلاف دعوا وجود داشته و تصمیمگیریها به نفع موکل باشد.
- رسیدگی به دعاوی مختلف: وکیل داوری در این حوزه ممکن است در جریان داوری به دفاع فرعی مانند خسارات، تامین خواسته یا مسائل قراردادی نیز رسیدگی کند. همچنین ممکن است حل اختلافات تجاری، ملکی، خانوادگی نیز از طریق داوری انجام شود. بنابراین باید آمادگی لازم را داشته باشد که به صورت تخصصی به این دعاوی بپردازد و از منافع موکل در برابر ادعاهای جانبی طرف مقابل دفاع کند.
- اعتراض به رای داوری: در مواردی که رای داوری خلاف نظم عمومی، قوانین جاری یا شرایط مقرر در قرارداد باشد، وکیل داوری میتواند از جانب موکل نسبت به رای صادره در مراجع صالح اعتراض کند. تنظیم دادخواست، ابطال رای داوری و پیگیری مراحل آن در دادگاه از وظایف حساس وکیل در این مرحله است.
بهترین وکیل داوری چه مولفهها و شاخصههایی باید داشته باشد؟
بهترین وکیل داوری علاوهبر دانش دیگر وکلا، باید تخصص بیشتری در حوزه داوری و حلوفصل اختلافات داشته باشد؛ به خصوص تسلط بر قوانین داوری داخلی، قانون آیین دادرسی مدنی، قانون داوری بینالمللی و دیگر قواعدی که در مسیر داوری به آن نیاز است. ضمن اینکه تجربه عملی در حضور برای داوری، تبحر در تنظیم قراردادها و قدرت تحلیل حقوقی از دیگر ویژگیهای اصلی بهترین وکلا در این حوزه است. چنین وکیلی باید قدرت نگارش دادخواستها و لوایح تخصصی داوری و تخصص در فرایند اجرای رای داوری در محاکم عمومی را نیز داشته باشد.
بهغیر از دانش، تجربه و تخصص حرفهای، بهترین وکیل داوری باید هوش بالایی داشته و ریزبین باشد تا بتواند در انجام وظیفه داوری انصاف و عدالت را رعایت کند. همچنین این وکلا به مهارت در مذاکره و قدرت اقناع نیز نیاز دارند تا بتوانند به حلوفصل اختلافات کمک کنند؛ چراکه هدف اصلی داوری، دستیابی به توافق عادلانه و سریع بدون اطاله دادرسی است. علاوهبر این تبحر در مستندسازی و دفاع از حقوق موکل در جلسات داوری و مهارت در سازش و میانجیگری از شاخصههای تاثیرگذار این وکلا شناخته میشود.
یکی دیگر از مهمترین مولفهها در خصوص وکیل داوری، داشتن استقلال کامل و بیطرف بودن است؛ زیرا این امر به راحتی میتواند حق فرد ذینفع را تضییع کند. این موضوع در قانون نیز به صراحت بیان شده و قانونگذار به بیطرفی و استقلال داور تاکید کرده است؛ حتی در شرایطی که در خصوص این موضوع تردید واقع شود، شرایط قانونی برای جرح داور امکانپذیر است.
هزینه وکیل متخصص داوری
داوری از جمله فرایندهای خاص و تخصصی شناخته میشود که در آن حجم کار وکیل بسیار گسترده و فنی است. به همین دلیل نمیتوان رقم مشخصی برای هزینه وکیل داوری متخصص در این حوزه تعیین کرد. با این حال، هزینه وکلای داوری خلاف برخی دعاوی قضایی که تابع تعرفه قانونی هستند، بیشتر توافقی است که به ابعاد و پیچیدگی دعوا بستگی دارد. هزینه این وکالت به عهده خواهان و خوانده مقرر شده و باید قبل از رای داوری پرداخت شود. با عدم پرداخت هزینهها در مهلت تعیین شده، وکیل میتواند از رسیدگی خودداری کند و این امر نشانگر استرداد درخواست دعوای اصلی است. در همین خصوص میتوانیم مهمترین عوامل موثر در تعیین هزینه وکیل متخصص داوری را به قرار زیر بدانیم:
- نوع داوری: هر داوری ویژگیها و الزاماتی دارد که بر زمان و میزان فعالیت وکیل داوری اثرگذار است. ضمن اینکه برخی داوریها به دلیل چند جانبه بودن، تخصص بیشتری نیاز دارد و همین موضوع رقم هزینهها را افزایش میدهد.
- داوری داخلی یا بینالمللی: بیشک داوریهای بینالمللی که تابع قوانین پیچیدهتری هستند به دانش زبان انگلیسی و شناخت رویههای بینالمللی هم نیاز دارند؛ همین امر میتواند هزینهها را افزایش دهد.
- موضوع و پیچیدگی دعوا: موضوعات تخصصی مستلزم بررسیهای فنی، بهرهگیری از کارشناسان متخصص و تحلیلهای چند لایه است. این موارد زمان و انرژی بیشتری را نیاز دارد و منجر به افزایش هزینهها میشود.
- ارزش مالی دعوا: هزینه وکیل داوری در برخی از دعاوی بر اساس درصدی از ارزش مالی دعوا تعیین میشود. هرچه مبلغ مورد مطالبه یا مورد اختلاف بیشتر باشد به تبع آن، هزینهها نیز افزایش مییابد.
- حجم مستندات و مدارک مورد نیاز: در برخی پروندههای داوری، اسناد فنی و قراردادها ممکن است صدها صفحه باشند. بررسی، تطبیق، تحلیل و استخراج نکات حقوقی از این حجم اسناد، کاری زمانبر است که هزینه وکیل را نیز افزایش میدهد.
- میزان جلسات داوری و کارشناسی: برخی داوریها شامل جلسات متعدد با داور و کارشناسی فنی است یا در مواردی نیاز بیشتری به جلسات دفاع شفاهی دارد. حضور فعال و مستمر وکیل داوری در این جلسات، مستلزم صرف زمان و انرژی بیشتری است که در برآورد نهایی هزینهها لحاظ میشود.
- نیاز به اجرای رای یا اعتراض به رای داوری: برخی وکلا فقط تا صدور رای همراه موکل هستند؛ اما برخی دیگر علاوهبر این مراحل، مسئول پیگیری اجرای رای در دادگاه یا اعتراض یا ابطال رای میشوند. در چنین حالاتی که وکیل داوری تا انتها همراه موکل است، هزینهها به طبع بیشتر میشوند.
مزایای کمک گرفتن از وکیل داوری چیست؟
وکیل داوری یک وکیل پایه یک دادگستری است که در زمینه قوانین داوری تخصص دارد و میتواند در جایگاه داور نقش ایفا کرده و قضاوت را برعهده بگیرد یا به عنوان یک وکیل در جلسات داوری حضور داشته باشد.
به عبارتی میتوان گفت وکیل داوری فردی است که در نقش قاضی از سوی یکی از طرفین پرونده، وظیفه قضاوت را بر عهده میگیرد.
مزایای کمک گرفتن از وکیل داوری عبارتند از:
- وکیل داوری متخصص میتواند با استفاده از علم و دانش خود در زمینههای حقوقی مختلف به خوبی مشکلات شما را حل کرده و تفسیر قوانین را برای شما به عهده گیرد.
- یکی دیگر از مزایای ارتباط با وکیل داوری، نظارت بر روند داوری شما بوده؛ چرا که وکیل از اینکه روند داوری به درستی پیش میرود، اطمینان حاصل میکند.
- وکیل داوری در تهران، علاوه بر اینکه در حفظ منافع شما نقش مهمی را ایفا میکند، میتواند به شما در این زمینه مشاوره دهد.
- حل و فصل سریعتر و باکیفیتتر فرایند داوری یکی دیگر از مزایای کمک گرفتن از یک وکیل داوری متخصص است.
- ارتباط با یک وکیل داوری در تهران باعث کاهش هزینههای داوری نیز خواهد شد.
در نهایت برای ارتباط با یک وکیل داوری میتوانید از راههای ارتباطی مختلفی همچون ارتباط تلفنی، ملاقات حضوری یا ارتباط آنلاین استفاده کنید.
در تنظیم شرط داوری به کمک وکیل داوری به چه نکاتی باید توجه کرد؟
مهم ترین و اساسی ترین نکته تعیین داور صالح و مورد اعتماد می باشد. چون که همه مسئولیت رسیدگی با شخصی می باشد که به عنوان داور تعیین شده است
فلذا باید با وسواس و دقت نظر فراوانی داور مرضی الطرفین انتخاب کنید. محدوده داوری را باید کامل و دقیق تعیین کنید، باید توجه کرد که بعضی از شروط داوری صلاحیت داوری را فقط در حالت اختلاف در اوصاف و تفسیر قراداد تعیین کرده
اما بهتر این می باشد که شرط داوری در همه حالات و در صورت ایجاد شدن اختلاف و حل و فصل آن نیز باشد.
همچنین مدت زمان داوری باید با توجه کردن به موضوع قرارداد به میزان منطقی و دقیق تعیین شود، بدیهی می باشد که در حالت عدم تعیین تاریخ مدت زمان داوری مهلت داور برای صدور رای صرفاً 3 ماه است.
شرایط تعیین کردن جلسه رسیدگی داوری، نحوه احضار کردن طرفین دعوا، محل برگزار کردن جلسات و نحوه ابلاغ رای داوری هم باید در قرارداد شرط داوری به صورت آشکار بیان شود. داور دارای قواعد داوری و نظامات مقرر شده در رسیدگی و صدور رای است
و همچنین قواعد مربوطه به صورت مکتوب تنظیم شده و به امضای طرفین می رسد، چون که تعداد زیادی از خلا های قانونی در آن قواعد پیش بینی شده اند، مانند آیین نامه داوری کانون وکلای دادگستری مرکز که بسیار کامل و جامع است.
3 نوع داوری در ایران کدامند؟
انواع داوری به شرح زیر هستند:
1- داوری اجباری:
داوری اجباری به معنای این است که طرفین مجبور به رفتن به داوری هستند و قراردادی که قبلا بین آنها امضا شده است، شامل شرایط داوری است. در داوری اجباری، طرفین نمیتوانند از آن صرف نظر کنند. در داوری اجباری، داور توسط طرفین انتخاب نمیشود و معمولاً توسط یک سازمان داوری انتخاب خواهد شد.
2- داوری اختیاری:
داوری اختیاری حالتی است که طرفین یک قرارداد، پس از بروز اختلاف میان خود، با اراده و اختیار کامل، برای حل اختلاف، تصمیم به ارجاع اختلاف خود به داوری میگیرند.
در داوری اختیاری، داور با تراضی طرفین تعیین میشود و طرفین میتوانند در مورد شخص داور و شرایط داوری توافق کنند. همچنین، طرفین به صورت آزادانه و با توافق خود، به داوری میروند و نمیتوانند به زور به داوری مجبور شوند.
3- داوری سازمانی:
داوری سازمانی یک روش داوری است که توسط یک سازمان داوری انجام میشود و معمولاً دارای قوانین و مقررات خاص خود است. در داوری سازمانی، داور توسط سازمان داوری تعیین میشود و طرفین نیز میتوانند از خدمات اداری و مدیریتی این سازمان استفاده کنند. این داوری معمولاً در قراردادهای بینالمللی و تجاری استفاده میشود. مزیت داوری سازمانی این است که سازمان داوری معمولاً دارای تخصص و تجربه کافی در زمینه داوری است و میتواند به طرفین در حل و فصل اختلافاتشان کمک کند.
ابطال رای داوری چگونه است؟
همان گونه که بیان شد داوری از موضوعات بسیار تخصصی حقوقی می باشد و در موردهایی که داور بر عکس قانون اقدام به صادر کردن رای کرده است باید که دادخواستی با عنوان ابطال رای داوری مطرح کند
و از آن طریق بی اعتباری رای صادر شده را از دادگاه صالح خواستار بشویم. دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به دعوای ابطال رای داوری را دارا می باشد که اساساً صالح به رسیدگی به اصل موضوع اختلاف بوده باشد.
به عنوان نمونه دادگاه صالح برای رسیدگی دعاوی راجع به املاک، دادگاهی می باشد که ملک در آن حوزه قرار دارد، فلذا دادگاه ابطال رای داوری در حوزه املاک نیز تابع همین اصل خواهد بود.
باید بدانید که اکثر موارد ابطال رای داوری ناشی از عدم رعایت کردن شرایط شکلی داوری است، فلذا بهتر می باشد که قبل از ورود به بحث ماهیت داوری ایرادات شکلی در صدور رای داوری همراه وکیل داوری مورد بررسی قرار بگیرد.
مهلت زمان طرح دعوای ابطال رای داوری چقدر است؟
لازم است بدانید که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی هر کدام از طرفین دعوا ظرف مدت 20 روز بعد از تاریخ ابلاغ رای داوری نسبت به ابطال رای داوری اقدام کنند و این امر در قانون به عنوان درخواست قید شده است لیکن در عمل باید که با کمک وکیل داوری دادخواست خویش را از طریق دفتر خدمات قضایی ثبت کنند.