بسیاری از طبقات مختلف مردم به دلیل عدم آگاهی از حق و حقوق خود در بسیاری از موارد حقوق آنها ضایع میشود. از جملهی این حقوق حق سرقفلی میباشد.
این حق شامل بسیاری از کسبو کارهای مختلف میباشد، که افرداد بدون آگاهی از این حقوق امکان ضایع شدن حقشان در کسبوکارهای مختلف برای آنها وجود دارد. درواقع وکیل سرقفلی نقش تایین کنندهای در گرفتن حقوق افراد دارد.
در حالت کلی برای بسیاری از افراد در جامعه مشکل حق و حقوق مربوط به کسبوکار به وجود میآید در این حالت افراد باید به وکیلی مراجعه کنند که در این زمینه مهارت و تبحر هم چنین تخصص لازم را در این زمینه داشته باشد. شما برای گرفتن حق و حقوق تجاری و مربوط به کسبوکار خود باید به وکیل سرقفلی مراجعه کنید اما سرقفلی به چه معناست؟
کلید واژه سرقفلی چیست؟
بسیاری از افراد وقتی با مشکل حقوقی کسبوکار روبهرو میشوند معنای سرقفلی را نمیدانند یا نسبت به آن دچار ابهام هستند. سرقفلی از نظر لغوی به معنای حق کسب و پیشه است. به طور کلی در قوانین مربوط به روابط موجر و مستاجر از عبارت حق پیشه و کسب به جای استفاده از واژه سرقفلی استفاده میکنند.
حق کسبوپیشه در زبان عامیانه همان حق آب و گل است.در واقع سرقفلی مقدار پولی است که مستاجر در انتقال ملک به مستاجر دیگر به دست میآورد. این منافعی که مستاجر در ازای انتقال ملک به مستاجر دیگر به دست میآورد نوعی سرقفلی به شمار میآید. باید بگویم که سیاستهایی که یک مستاجر در خصوص راهاندازی کسب و کار با کمترین هزینه در پیش میگیرد؛ سیاستهای سرقفلی است.
سرقفلی حقوق مالی است که باید طبق مقررات و قانون روابط بین موجر و مستاجر در رابطه با ملک تجاری که مورد اجاره واقع شده است رعایت شود. همچنین از دیگر ویژگیهای حق سرقفلی میتوان به این نکته اشاره کرد که این حق اصولا فقط اموال غیر منقول را در بر میگیرد، این مال غیر منقول اگر دارای حق سرقفلی باشد باید حتما تجاری باشد؛ بدین معنی که آن ملک تجاری،مکان تجارت و کسب و پیشه باشد.
تاحدودی میتوان گفت که کلمه سرقفلی دارای پیشینهای طولانی است که در سال ۱۳۱۷ وارد قوانین ایران شد. با توجه به تغییراتی که در قوانین روابط موجر و مستاجر در سال ۱۳۵۶ به وجود آمد، به این صورت بود که موجر یا مالک میتوانست هر زمان که اختیار کند ملک تجاری خود را در ازای پرداخت مالی به عنوان سرقفلی به مستاجر تخلیه کند.
اما مفهومی که امروزه از سرقفلی رواج دارد بامفهوم سرقفلی که در سال ۱۳۵۶ رواج داشت فرق میکند. درواقع با توجه به این تغییرات اساسی این حقوق را تنها به رابطه موجر و مستاجر محدود نکرده است و دامنه گستردهتری نسبت به قانون سال ۱۳۵۶ دارد.
دلیل مراجعه به وکیل سرقفلی چیست؟
افرادی که به دنبال باز پس گیری حقوق مادی و معنوی مربوط به سرقفلی هستند؛ باید به وکیل سرقفلی مراجعه کنند وکلای سرقفلی به شما کمک میکنند که در کوتاه ترین تایم ممکن حقوق مادی و معنوی شما را بگیرند.قوانینی که مربوط به سرقفلی هستند دارای پیچیدگیها و شرایط خاصی میباشد.
افراد معمولا برای جلوگیری از خسارت پیش از اقدام به هر کاری به وکیل سرقفلی مراجعه میکنند. وکلای سرقفلی باتوجه دانش خاصی که در این زمینه دارند علاوه بر موفقیت در گرفتن حقوق افراد به پرونده سرعت بیشتری میدهند و زمان کوتاهتری را در بر میگیرد.
وکیل سرقفلی باتوجه به آگاهی کاملی که از قوانین پیچیده روابط موجر و مستاجر دارد، مدافع حقوق موکل خود میباشد و در صدد گرفتن حق و حقوق او میباشد. پیشنهاد میشود مقاله که نکات مهم درباره خدماتی که وکیل ملکی ارائه میدهد مطالعه بفرمایید.
تفاوت بین سرقفلی با حق کسب و پیشه در چیست؟
اگر بخواهیم سر قفلی را از نظر شرعی بررسی کنیم باید گفت که درست و صحیح است اما این مورد درباره حق کسب و پیشه جایز نمیباشد. اما فرق بین سرقفلی با حق کسب و پیشه در چیست؟
اولین تفاوتی که میتوان به آن اشاره کرد این است که مقدار مبلغ واریزی و دریافتی در سرقفلی بستگی به عواملی چون موقعیت محل، کیفیت ساختمان همچنین امکانات و تجهیزاتی که در محل وجود دارد بستگی دارد.
اما تفاوت در اینجا است که در حق کسب وپیشه این عوامل چون کیفیت ساختمان و سایر موارد دخیل نیستند؛ بلکه عواملی چون مدن زمان اجاره، شهرت مستاجر و هم چنین نوع کسب و پیشه ملاک هستند.
دومین تفاوت میتوان به این مورد اشاره کرد که در مشخص کردن نرخ سرقفلی قوانین عمومی نقشی ندارند و صرفا مالک تایین کننده نرخ است اما در مورد حق کسب و پیشه وضعیت برعکس است و محمکه از جمله کارشناس تایین کننده نرخ میباشد.
سرقفلی بیشتر به محل مربوط میباشد اما در مورد حق پیشه و کسب وضعیت اینگونه نیست و به شغل مربوط میباشد.
سرقفلی را به دلیل اینکه در ابتدای کار گرفته میشود مالک میتواند از حق و حقوق خودش بگذرد. اما در مورد حق کسب و پیشه اینگونه نیست چون در ابتدا حقوقی وجود ندارد و این با حقوق در گذشت زمان به وجود میآید طرفین یا به عبارتی دیگر موجر و مستاجر با توافق نمیتوانند از آن صرف نظر کنند.
آن دسته از مستجران که حق سرقفلی دارند در صورتی که مرتکب تخلف شوند مالک یا موجر از حق فسخ اجاره و همچنین تخلیه برخوردار میباشد.
اما در حق کسب و پیشه وضعیت به گونهای دیگر است به صورتی که اگر مستاجر دچار تخلف بشود حقوق کسب و پیشه ضایع میشود فقط در یک مورد استثناست و آن هم اگر بدون داشتن مجوز ملک را به دیگری منتقل کندباید نصف حقوق کسب و پیشه پرداخت شود.
انتقال سرقفلی
طبق قوانین و مندرجات قانون مدنی درباره روابط موجر و مستاجر درصورتی که افراد بخواهند ملک سرقفلی را به دیگران انتقال بدهند، حقوق سرقفلی مستاجر از بین نمیرود و هم چنان مستاجر از حقوق سرقفلی بر خوردار میباشد.مگر این که در قرار داد توافق و شرط شده باشد که در صورت انتقال ملک از جانب مالک به دیگری حق فسخ قرارداد وجود دارد.
انتقال سرقفلی به چه معناست؟
بدین معنا میباشد که به جای مالک شخص ثالث دیگری در محل کسب و کار سر قفلی به اشتغال مشغول باشد. سرقفلی میتواند به سه شکل اتفاق بیفتد:
- اختیاری
- قهری
- قضایی
نکته: سرقفلی اختیاری میتواند هم با سند عادی باشد و هم به صورت سند رسمی.
- روش انتقال با سند عادی: در این نوع معامله فرد میتواند هم به صورت سند عادی و هم به شکل شفاهی قرار داد اجاره را ببندد و حقوق به دست آمده به خصوص سرقفلی با سند عادی واگذار میکند.
- روش انتقال با سند رسمی: این نوع سند در دفترهای اسناد رسمی منعقد میشود و مالک حقوق به دست امده از کسب و کار خود را در قالب اسناد رسمی تنظیم میکند.
قوانین حاکم بر روابط موجر و مستاجر درباره سرقفلی
اخرین اصلاحات سرقفلی در کشور ما مربوط با سال ۱۳۷۶ میباشد. این قانون در ایران آخرین اصلاحیه در رابطه با ملکهای مسکونی و تجاری است. در قانون سال ۱۳۷۶ برخلاف مصوبات سال ۱۳۵۶ به جای استفاده از مفهوم کسب و پیشه از مفهوم سرقفلی استفاده میکند.
هم چنین طبق اخرین اصلاحیه دلیل تخلیه میتواند مدت انقضا باشد.این اصلاحیه مقرر میدارد که در صورت تخلف مستاجر،وی از حقوق مالی خود محروم نمیشود.
طبق ماده۶ قانون سرقفلی،هر گاه که مالک ملک تجاری خود را اجاره دهد او از این حق بر خوردار است که میتواند مبلغی را به عنوان سر قفلی از مستاجر بگیرد.
تبصره ۱: در صورتی که مالک مبلغ سرقفلی نگرفته باشد، هم چنین مستاجر در ازای دریافت حق سر قفلی ملک مزبور را به دیگری انتقال دهد؛پس از پایان مدت زمان اجاره و موعد تخلیه مستاجر حق گرفتن سر قفلی از مالک را نخواهد داشت.
تبصره ۲: اگر موجر به شیوهی صحیح و شرعی سرقفلی را به مستاجر خود واگذار کند،موعد تخلیه مستاجر از حق دریافت سرقفلی به صورت عادلانه برخوردار میباشد.
طبق ماده ۷ قانون سرقفلی، زمانی که در حین عقد شرط میشود که تا مدتی ملک مورد اجاره در اختیار مستاجر باشد مالک حق هیچ گونه افرایش اجاره و تخلیه مستاجر را نخواهد داشت و هم چنین مالک در قبال مستاجر متعهد میشود
که اجاره بهای ملک مورد اجاره را با همان قیمت به او واگذار کند بدین ترتیب مستاجر از این حقوق برخور دار میباشد که مبلغی دیگر را تحت عنوان سرقفلی از موجر بگیرد.
ماده ۸ – هرگاه ضمن عقد اجاره شرط شود که مالک عین مستاجره را بهغیر مستاجر اجاره ندهد و هر ساله آنرا به اجاره متعارف به مستاجر متصرفواگذار نماید، مستاجر میتواند برای اسقاط حق خود و یا تخلیه محل مبلغی را به عنوان سرقفلی مطالبه و دریافت نماید
ماده ۹ – چنانچه مدت اجاره به پایان برسد یا مستاجر سرقفلی به مالک نپرداخته باشد و یا اینکه مستاجر کلیه حقوق ضمن عقد را استیفاء کردهباشد هنگام تخلیه عین مستاجره حق دریافت سرقفلی نخواهد داشت.
ماده ۱۰ سرقفلی: مواردی که مطابق این قانون دریافت سرقفلی مجاز و درست باشد،در صورتی که بین طرفین توافقی حاصل نشود دادگاه تعیین کننده نرخ آن خواهد بود.
تبصره: دریافت هر گونهمبلغی دیگر خارج از قوانین ممنوع میباشد.
ماده ۱۱ سر قفلی: ملکهایی که پیش از تصویب قانون فوق به اجاره داده شدهاند شامل این قانون نمی شوند.
تعیین معیار و ارزش سرقفلی
تعیین مقدار سرقفلی به 4 عواملی بستگی دارد از جمله این عوامل میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- مدت زمان اجاره: معمولا مبلغ سرقفلی را براساس مدت زمانی که مستاجر در ملک میماند مشخص میکنند.هر چقدر که این دوره طولانی باشد مبلغ سرقفلی را افزایش میدهد.
- شهرت مستاجر: معمولا حسن شهرت مستاجر عامل مهمی در تعیین مقدار سرقفلی است بدین گونه که اگر مستاجران از شهرت بالاتری برخوردار باشند مبلغهای بیشتری هم به عنوان سرقفلی پرداخت میکنند.
- موقعیت محل: این که موقعیت محل تجاری در کجا باشد و آن موقعیت از نظر تجهیزات و امکانات چه قابلیتها و چه دسترسیهایی داشته باشد بسیار حائز اهمیت و در تعیین مبلغ سر قفلی تاثیر گذار میباشد.
- شرایط اجاره: شرایطی که در قرارداد درج شده است در تعیین مبلغ سرقفلی بسیار تاثیر گذار است هر چقدر که این شرایط برای مستاجر منافع داشته باشد مبلغ سرقفلی هم افزایش پیدا میکند.
املاک دارای حق سرقفلی برای چه املاکی مورد قبول است؟
حقوق سرقفلی فقط برای املاک تجاری میباشد. بنابراین حق سرقفلی فقط برای املاک تجاری میباشد و شامل سایر املاک نمیشود در تعیین حق سرقفلی باید به واژه تجاری بودن بسیار دقت کنیم.
اسقاط حق سر قفلی چیست؟
افراد میتوانند حق سرقفلی را به دلایل گوناگونی اسقاط کنند و در نهایت به ضرر مالک و مستاجر است. اسقاط حق سر قفلی میتواند به دلایل گوناگونی باشد از جمله:
1. انتقال سرقفلی به دیگری:
در صورتی که افراد بخواهند حق سرقفلی به دیگری را برخلاف آنچه که در قرار داد ذکر شده است انتقال دهند میتواند باعث اسقاط حق سرقفلی شود.
2. عدم پرداخت اجاره بها:
یکی دیگر از عواملی که سبب میشود حق سرقفلی اسقاط شود کوتاهی در پرداخت اجاره بها است اگر مستاجر به قرار داد خود در پرداخت اجاره بها عمل نکند موجب اسقاط حق سر قفلی میشود.
مرجع رسیدگی به پرونده های حق سرقفلی کجا است؟
سیستم نظام قضایی کشور ما از نظر صلاحیت ذاتی به گونهای است که هر دادگاهی با توجه به صلاحیت ذاتی و علمی که دارد برای رسیدگی به دعویهای مختلف طراحی شده است.
اگر بخواهیم از نظر داشتن صلاحیت دادگاه مورد نظر برای رسیدگی پروندههای حق سرقفلی را انتخاب کنیم، باید بگوییم که دادگاه مربوطه، دادگاه حقوقی بوده که کار رسیدگی آن از دادگاه بدوی آغاز می شود.
اما از نظر صلاحیت علمی دادگاه موظف است که طبق ماده ۱۲ قاون آیین دادرسی مدنی به تمام دعاوی مربوط اموال غیر منقول در دادگاه محل ملک مورد دعوی رسیدگی بشود،حتی اگر شاکی مقیم محلی که دادگاه در آن جاهست نباشد.
بهترین وکیل سرقفلی
وکیل در تهران یا شهرستان مربوط در زمینه دعاوی مربوط به حق کسب و پیشه دارای اطلاعات جامع و کاملی میباشد همچنین این وکیل از تجربههای لازم و کافی برخوردار است. این وکیل با توجه به تخصص خود در زمینه قوانین مربوط به سرقفلی از تجربه و علم بالایی برخوردار است و ما میتوانیم از او به عنوان بهترین وکیل سرقفلی تهران یاد کنیم.
معمولا پروندههای حقوقی در موضوع سرقفلی که در حوزه دادگاهها به آن رسیدگی یکی از موضوعات تخصصی وکالت هستند.
قوانین و مقرارات درباره سرقفلی به قدری پیچیده و استثنایی هستند که نمیتوان گفت هر وکیلی تجربه و مهارت لازم را برای ورود به این عرصه دارا است.
متاسفانه مبحثهایی که مربوط به دعاوی و موضوعات سرقفلی هستند در هیچ یک از حوزههای دانشگاههای کشورمان به طور کامل یا به صورت تخصصی شرح نشده است.
سرقفلی یک حق معنوی و مادی است تاجر به دلیل مالکیت و همچنین تقدم در تجارت خود آن را داراست. بنابراین پیشنهاد میشود در صورتی که درباره حق سرقفلی به مشکل برخوردید در این زمینه از وکیل با تخصص و با تجربه کمک بگیرید زیرا او از پیچیدگیهای پروندههای مربوط به سرقفلی آگاهی دارد و در این زمینه به شما کمک شایانی میکند.
موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری در زمینه سرقفلی میتواند بهترین وکیل برای شما عزیزان باشد.
شماره وکیل سرقفلی و آدرس دفتر جهت مشاوره حضوری
آدرس دفتر: خیابان صیاد شیرازی جنب اورژانس سابق ساختمان اداری آوا طبقه اول دفتر وکالت موسی الرضا میر
جهت اعطای وکالت به آقای موسی الرضا میر و دریافت مشاوره از ایشان، شما میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
- تلفن همراه: ۰۹۱۲۳۸۲۹۸۵۰
- تلفن دفتر: ۴۶۲۲۴۰۹۱
جمع بندی
ما در مطالب این صفحه در رابطه با وکیل سرقفلی سخن گفتیم و در این باره اطلاعات مفیدی به شما عزیزان ارائه نمودیم و همچنین بهترین وکیل سرقفلی را نیز به شما عزیزان معرفی کردیم. اینک در انتها به برخی از سوالات متداول شما همراهان گرامی پاسخ خواهیم داد.
سوالات متداول از وکیل سرقفلی
در این قسمت به برخی از سوالات متداول شما عزیزان پاسخ دادیم:
وکیل سرقفلی چه کسی است و چه وظایفی دارد؟
وکیل سرقفلی متخصصی در امور حقوقی مربوط به سرقفلی است که به موکلین خود در زمینههای مختلف از جمله موارد زیر یاری میرساند:
- تنظیم و بررسی قراردادهای سرقفلی
- ارائه مشاوره حقوقی در خصوص دعاوی مربوط به سرقفلی
- دفاع از حقوق موکل در مراجع قضایی و اداری
- پیگیری دعاوی مربوط به تخلیه سرقفلی
- مطالبه سرقفلی در صورت فسخ قرارداد
- داوری در اختلافات مربوط به سرقفلی
چه زمانی به وکیل سرقفلی نیاز داریم؟
در مواردی چون تنظیم یا بررسی قرارداد سرقفلی، اختلافات مربوط به سرقفلی، واگذاری سرقفلی و کلیه دعاوی مربوط به سرقفلی شما به وکیل سرقفلی نیاز دارید!
چگونه یک وکیل سرقفلی مناسب انتخاب کنیم؟
برای موضوع سرقفلی وکیلی را انتخاب کنید که در زمینه دعاوی مربوط به سرقفلی تجربه کافی داشته باشد. همچنین از وکلای مورد اعتماد و با سابقه یاری بگیرید و در مورد حق الوکاله و نحوه پرداخت آن با وکیل به توافق برسید.