شرکت تضامنی چه نوع شرکتی است؟ شرکتها مجموعههایی هستند که شرکا در آن سود حاصل از فعالیت مجموعه را بین هم تقسیم میکنند. شرکتهای تجاری 7 نوع دارند؛ شرکتهای سهامی عام و خاص، شرکت مسئولیت محدود، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت تولید و مصرف. که هر کدام از آنها قوانین و نحوه تشکیل مختلف دارند. اینجا میخواهیم راجع به شرکتهای تضامنی و قوانین آنها صحبت کنیم.
طبق ماده 116 قانون شرکتهای تجاری، شرکت تضامنی به شرکتی گفته میشود که تحت امور تجارتی بین دو یا چند نفر طبق قوانین شرکت تضامنی که در ادامه به آن میپردازیم تشکیل میشود.
شرکت تضامنی چگونه تشکیل میشوند؟
برای تشکیل شرکت تضامنی شرکا باید شرکت نامه تنظیم کنند و همگی آن را امضا کنند. در این شرکت نامه اختیارات و مسئولیت هر شخص تنظیم شده است. شرکتنامه باید به صورت سند رسمی تنظیم گردد وگرنه اعتبار ندارد. شرکتنامه در دفتر ثبت شرکت، ثبت شده تا بعداً آگهی آن به عموم ابلاغ گردد.
علاوه بر شرکتنامه مؤسسان باید اساسنامه نیز تنظیم کنند و در آن نحوه مدیریت و قواعد امور تجاری ذکر شود. در مرحله بعد شرکا باید سرمایه تنظیم شده را به حساب شرکت واریز کنند. بر خلاف شرکتهای سهامی برای شرکتهای تضامنی سرمایه اولیه مشخص نگردیده است، پس مقدار آن بنا بر تصمیم شرکا تنظیم میگردد.
نحوه نامگذاری شرکتهای تضامنی به این شکل است که باید در نام آن عبارت شرکت تضامنی حتماً قید شود بر خلاف شرکت های سهامی و حتماً نام یکی از شرکا آورده شود. حداقل تعداد شرکا در شرکت تضامنی دو نفر است و تعداد آن میتواند نامحدود باشد. شرکاء باید حداقل یک نفر از خود یا از خارج به سمت مدیر تعیین کنند.
مراحل ثبت شرکت تضامنی با کمک وکیل
برای ثبت شرکت تضامنی باید دو برگ تقاضانامه و شرکت نامه را تنظیم کنید اساسنامه شرکت را تنظیم کنید و همه شرکا باید آن را امضا کنند. سپس به سامانه ثبت شرکت مراجعه کرده اطلاعات خواسته شده را تکمیل میکنید. در سامانه باید ۵ نام به ترتیب اولویت انتخاب کنید. کارشناس مربوطه یک نام را انتخاب و تعیین خواهد کرد. سپس مدارک زیر را تهیه کرده و به آدرس ذکر شده در تأییدیه پذیرش ارسال کنید.
- دو نسخه از شرکت نامه تکمیل شده
- فرم تعیین نام
- تصویر و اصل مدارک شرکا
- در صورتی که ثبت شرکت با کمک بهترین وکیل در ایران انجام میشود، اصل وکالتنامه وکیل دادگستری
- دو نسخه کامل از تقاضانامه
- ارائه اصل گواهی عدم سوپیشینه مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره
- دو نسخه کامل از اساسنامه شرکت
- اصل مجوز فعالیت شرکت
- دو نسخه صورت جلسه هیئت مدیره
- دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی
حال چنانچه صورت جلسه و مدارک بدون نقص باشد مسئول اداره دستور ثبت شرکت را صادر میکندو سپس در روزنامه کثیرالنتشار درج میشود تا اطلاعرسانی عمومی شود.
مزایا و معایب تأسیس شرکتهای تضامنی
مزایای ثبت شرکت تضامنی:
- مراحل تأسیس آن پیچیده نیست.
- محیط آن شخصی و محدود است.
- سود و زیان به صورت دقیق در آن مشخص میشود.
- انتخاب هیئت مدیره و عزل آن مشکل نیست و در صورت انصراف هیئت مدیره شرکت بقیه اعضا میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
معایب شرکتهای تضامنی:
- در صورت وجود بدهی شرکا باید مسئولیت تمام آن را به عهده بگیرند.
- در صورت فوت یکی از شرکا یا انصراف یکی از آنها کل شرکت منحل میشود.
- تمام سرمایه در شرکتهای تضامنی از طرف خود مؤسسان است.
قانون نامگذاری شرکت تضامنی
طبق ماده ۱۱۷ قانون تجارت، در اسم شرکت باید عبارت《 شرکت تضامنی》 قید شود. به علاوه اسم یکی از شرکا نیز باید آورده شود. در صورت وجود چند شریک باید علاوه بر اسم یکی از آنها عبارتی مانند《 و شرکا》درج شود. هر کدام از این شرایط رعایت نشود، نام شرکت معتبر نیست. از طرفی در نام شرکت باید ۳ مورد رعایت شود: ۱. سابقه ثبت نداشته باشد. ۲. مطابق با فرهنگ اسلامی باشد. ۳. دارای معنا و مفهوم باشد.
تقسیم سود در شرکتهای تضامنی چگونه است؟
روشهای مختلفی برای تقسیم سود در شرکتهای تضامنی وجود دارد که ۳ مورد از آنها را بیان میکنیم:
۱. تقسیم سود تسبت به سرمایه شرکا
۲. اختصاص دادن حقوق و پاداش سالانه و تقسیم سود باقی مانده به نسبتهای معین
۳. اختصاص سود تضمین شده سرمایه و تقسیم باقیمانده سود بر اساس نسبتهای معین
نتیجهگیری
تمام افرادی که قصد دارند اقدام به ثبت شرکت نمایند، بهتر است ابتدا در مورد شرایط و نحوه تشکیل آن اطلاعات کسب کنند ثبت هر شرکتی من جمله ثبت شرکت تضامنی شرایط خاص خود را دارد، از جمله شرایطی که میتوانیم برای ثبت شرکتهای تضامنی بیان نماییم این ایت کخ با انصراف هر یک از شرکا شرکت تضامنی منحل میشود.
پس بهتر است قبل از تشکیل شرکت شرایط را بررسی کرده و سپس به ثبت آن اقدام نمایید. کاربر گرامی در خصوص هر گونه سوال میتوانین با وکیل موسی الرضا میر تماس حاصل فرمایید.
سؤالات متداول شرکت تضامنی
در چه مواردی شرکت تضامنی منحل میشود؟
منقضی شدن عمر شرکت، منتفی شدن موضوع شرکت، اجماع تمام شرکا، ورشکسته شدن، باطل شدن قرارداد
تفاوت اساسنامه با شرکتنامه چیست؟
شرکتنامه عقد شرکت بوده و رضایت شرکا را در آن برای تشکیل شرکت اعلام میدارند؛ ولی در اساسنامه دستورالعمل و سازمان شرکت درج میشود و همینطور طول مدت فعالیت شرکت.
چگونه میتوان پس از انصراف یکی از شرکا بازم هم شرکت تضامنی را پابرجا قرار گذاشت؟
قانون شرکت تًامنی این است که با رفتن هر یک از شرکا یا مالکان شرکت منحل سود مگر اینکه در شرکتنامه و اساسنامه قید شده باشد که پس از انصراف هر یک از شرکا شرکت بتواند بازهم به فعالیت خود ادامه دهد.