قصاص چگونه انجام میشود؟ قصاص نفس چیست؟ ⚖️

قصاص چگونه انجام میشود؟ قصاص نفس چیست؟

قصاص چیست؟

یکی از انواع مجازاتی که براساس قانون مجازات اسلامی برای قتل عمد در نظر گرفته شده است، سزا می باشد. مجازات سزا صرفا مختص جنایات عمدی می باشد و از جمله شرایط اجرای آن تساوی در دین قاتل و مقتول، سلامت عقل و مهدورالدم نبودن مقتول را در نظر گرفته اند. 

در هنگام اجزای قوانین قضایی بسته به نوع جرمی که در سطح جامعه رخ می دهد، مجازات های مختلفی مقرر و در نظر گرفته شده است. انواع مجازات در اجرای قوانین قضایی ناشی از همین تقسیم بندی می باشند.

همه ما با واژه قصاص برخوده ایم. سزا یکی از مجازات های اصلی شمرده می شود که در قانون به آن پرداخته شده است، در صورتی که اغلب مردم قصاص را با اعدام اشتباه می گیرند و تفاوت اعدام و سزا را به درستی نمی دانند. 

بهترین راه مشورت با وکیل پایه یک دادگستری برای دانستن تفاوت اعدام و قصاص تا آخر مقاله همراه ما باشید.

شماره وکیل قصاص و ادرس دفتر جهت مراجعه حضوری

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری کارشناس ارشد حقوقی گرایش خصوصی دارای پروانه وکالت پایه یک دادگستری به شماره ۵۷۸۲۸ دارا میباشد.

آدرس دفتر: خیابان صیاد شیرازی جنب اورژانس سابق ساختمان اداری آوا‌ طبقه اول دفتر وکالت موسی الرضا میر

جهت اعطای وکالت به آقای موسی الرضا میر و دریافت مشاوره از ایشان، با شماره های زیر تماس بگیرید:

تلفن همراه: 09123829850 تلفن دفتر: 46224091

معنی قصاص چیست؟

همانطور که از اسمش مشخص است پای جان یک انسان در میان است. وقتی فردی به جرم قتل دیگری باید مجازات شود بسیار مهم است که مدارک قانونی برای اثبات آن وجود داشته باشد. در غیر این صورت جان فرد بی گناه دیگری از دست می رود. 

طبق قانون کیفری مجازات قتل یک انسان فقط قتل نفس است. بسیاری ازقتل ها شبه عمد هستند و ماجرا کمی پیچیده تر می شود و باید به سراغ وکیل قتل ماهری بروید تا طبق قانون اثبات کنید. حکم قتل عمد مشخص است و آن هم سزا است. در قتل های غیر عمد نیز فرد باید دیه پرداخت کند اما قتل های شبه عمد باید اثبات شوند. به دلیل اهمیت زیاد این پرونده ها باید از یک وکیل کیفری متخصص کمک بگیرید.

صاحب حق قصاص چه کسی است؟

صاحب حق قصاص کسی است که می تواند رضایت دهد یا دیه بگیرد و حتی  نظر به سزا بدهد. در واقه به کسی که این سه حق را داشته باشد صاحب حق می گویند.

در صورتی که قصاص علیه نفس و قتل باشد، صاحب حق سزا، اولیای دم مقتول می‌باشند. البته باید بدانید زوجه یا زوج با اینکه از ورثه مقتول هستند و در صورت گذشت اولیای دم از سزا می‌توانند در دیه مقتول سهیم باشند، صاحب حق قصاص نیستند. 

حال اگر سزا بر عضوی از بدن فرد باشد، صاحب حق همان فردی است که جنایت بر علیه او اعمال شده است و می‌تواند با کمک یک وکیل به دنبال احقاق حق خود و اعمال مجازات مجرم باشد.

چرا باید به وکیل قصاص مراجعه کنیم؟

در پاسخ به سؤال می‌توانیم به روند قانون طولانی برای رسیدگی به قصاص و احقاق حق مقتول و اولیای دم آن اشاره داشته باشیم. می‌دانید که یک وکیل به عنوان نماینده حقوقی موکلانش می‌تواند از اعتبار و تخصص و تجربه خود در دادگاه کیفری و در محضر قاضی استفاده کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بهترین نتیجه برسد. 

یکی دیگر از دلایل الزام مراجعه به وکیل این است که چنین فردی به خوبی می‌تواند قوانین را تفسیر و پرونده موکلانش را تحلیل کند؛ از این رو بهترین رویکرد‌های دفاعی را در کرسی وکالت و در محضر قاضی استفاده کرده و بهترین راهکار‌های حقوقی را به موکلان خود ارائه می‌دهد.

مزایای داشتن وکیل قصاص باتجربه:

بدون شک وکیل در این زمینه می تواند کمک های زیادی به شما بکند. در ادامه این موارد را شرح می دهیم:

  1. با وجود یک وکیل اثبات بی گناهی یا جرم سریع تر رخ می دهد
  2. اگر مجرم فراری باشد با وجود وکیل سریعا این موضوع حل می شود
  3. وکیل می تواند خانواده شاکی را با پرداخت دیه راضی کند
  4. با داشتن وکیل شاکی می تواند در دادگاه به صورت حضوری نیاید

تفاوت مجازات قصاص و اعدام چیست؟

ریشه ی کلمه ی قصاص از قص به معنای پیگیری کردن چیزی تعین شده است. در قانون کیفری مجازات اسلامی، سزا مجازات کسی شمزده می شود که طبق قانون به دیگری جنایتی از جمله قتل وارد کرده باشد. اغلب قصاص در انظار عمومی با اعدام اشتباه گرفته می شود. اگرچه هر دو این مجازات ها یعنی قصاص و اعدام، مجازات بدنی  قلمداد می شوند. در صورتیکه مجازات اعدام تنها برای سلب حیات از مجرم به کار گرفته می شود در حالی که حکم قصاص هم برای سلب حیات و هم برای اعضای بدن مقرر می شود.

همچنین باید بدانید که مجازات اعدام غیر قابل بخشش است و مجازات سزا حق اولیاء دم و قابل بخشش شمرده می شود به عبارتی می توان اذعان داشت که قصاص عام تر از اعدام است. بنابراین می توان گفت قصاص به دو دسته تقسیم شده است:

فرق قصاص نفس و قصاص عضو چیست؟

حکم قصاص نفس زمانی صادر می شود که جنایتی منجر به مرگ کسی صورت گرفته باشد البته سزا تنها مربوط به جرائم عمدی می باشد و اگر کسی به صورت غیرعمد یا در دفاع مشروع از خود میان هرگونه درگیری باعث مرگ کسی شود، حکم قصاص برایش صادر نخواهد شد.

قصاص عضو مربوط به موقعیتی است که یکی از اعضا بدن شاکی بر اثر جنایتی آسیب دیده باشد.

در چه مواردی قاتل اعدام نمی شود:

در قانون قصاص مجرم منتفی می شود اگر که:

  1. فرد قاتل پدر یا جد پدری باشد
  2. قاتل مجنون باشد
  3. فوت قاتل
  4. قرار قاتل
  5. قاتل خواب یا بیهوش باشد
  6. زمانی که قاتل خانم باشد و باردار. در این صورت زن تا به دنیا آمدن بچه سزا نمی شود

شرایط اعمال مجازات قصاص چیست؟

مجازات قصاص در شرایط به خصوصی و ویژه ای اعمال می شود که در مفاد و موازین قانون مجازات اسلامی سال 92 به آن پرداخته شده است. در ادامه شرایط اعمال مجازات قصاص را به طور مختصر بیان می کنیم:

  1. برای اعمال مجازات اولا باید دین مرتکب و قربانی از یک قسم باشد. به همین دلیل قصاص مسلمان در برابر کافر یا مومن به ادیان دیگر، انجام نمی شود.
  2. دومین شرط برای اعمال مجازات این است که مرتکب جرم، پدر یا جد پدری قربانی نباشد. این مجازات نسبت به پدر و جد پدری نیز اعمال نمی شود.
  3. سومین شرط برای صادر کردن حکم این است که مرتکب به جرم، در زمان اعمال جنایت از سلامت عقل برخوردار باشد.
  4. مورد بعدی برای اعمال: بدین گونه در نظر گرفته شده است که اگر قربانی مهدورالدم باشد یعنی کسی که خونش هدر است، شمرده شود؛ مجازات سزا متوجه مرتکب به جرم نیست.

نکات مهم در خصوص حکم قصاص

بر اساس ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی وقوع جنایت به دلیل ترک وظیفه یا ترک فعل توسط شخص، با وجود دارا بودن توانایی انجام آن فعل، بر عهده این شخص شمرده می شود.

برای مثال چنانچه پزشک یا پرستار ترک وظیفه کنند و موجب مرگ یا آسیب جسمی به بیمار شود، فعل قتل در نظر گرفته می شود.

طبق ماده ۳۰۴ مفاد قانون مجازات اسلامی ارتکاب جنایت عمدی علیه انسان نابالغ نیز قصاص دارد.

طبق ماده ۳۰۵ قانون مجازات اسلامی ارتکاب جنایت عمدی علیه انسان دیوانه یا بدون مشاهیر عقلی، علاوه بر پرداخت دیه محکومیت به تعزیر به همراه دارد.

بر اساس ماده ۳۰۶ قانون مجازات اسلامی برای ارتکاب جنایت عمدی علیه جنین، حکم قصاص در نظر گرفته نمی شود و مرتکب علاوه بر پرداخت دیه به مجازات تعزیری و غیره محکوم می شود.

اما اگر جنینی زنده متولد شود ولی جنایتی که قبل از تولد او، منجر به نقض سلامتی یا مرگ او پس از تولد شود و یا نقص او بعد از تولد او ماندگار شود، منجر به سزا جانی خواهد شد.به دلیل پیچیدگی بالا حتما باید توسط یک وکیل کیفری متخصص پیگیری شود.

4 ادله اثبات قصاص چیست؟

 1- اقرار:
زمانی که فرد خود به جرمش اعتراف و اقرار کند دیگر چیزی برای انکار نیست. اقرار قاتل به ارتکاب قتل عمد، یکی از ادله مورد قبول برای سزا است. اگر قاتل به صورت خودجوش و بدون هیچ اجباری اقرار کند، این اقرار می‌تواند به عنوان دلیل قوی برای اثبات قتل عمد مورد قبول قرار بگیرد

2- شهادت دیگران:
به اقرار شخص دیگری که از طرفیت دعوا نیست و در دادگاه  اعتراف می کند به این عمل شهادت می گویند. شهادت شاهدان قابل اعتماد و مستقل درباره قتل عمد، یکی دیگر از ادله اثبات قتل است که می‌تواند برای اثبات استفاده شود. 

اگر شاهدان با شهادت خود، عمدی بودن قتل را تأیید کنند و شهادت آن‌ها با علم قاضی در یک راستا باشد آنگاه به عنوان یکی از موارد اثبات قتل عمد پذیرفته می‌شود. البته لازم است بدانید که شاهدان باید مورد تأیید دادگاه باشند. بنابراین می‌توان از دو نفر مرد عاقل و بالغ و عادل به عنوان شاهد بر صحنه کمک گرفت.

3- قسامه:
قسم های که شاکی و قاتل و اقوام آن در عدم حضور دیگران برای اثبات حرف هایشان طرح می کنند. یکی دیگر از ادله اثبات سزا، قسامه است به این صورت که اگر قاضی به گروه یا فردی به عنوان مجرم قتل شک داشته باشد و ادله‌ای بر علیه او پیدا نشود لازم است 

او در حضور پنجاه نفر به عنوان شاهد بر اینکه قاتل فرد دیگری است، سوگند بخورد یا در صورت پیدا نکردن پنجاه شاهد، پنجاه قسامه را بین آن‌ها تقسیم کند. لازم است بدانید که قسامه تنها برای قتل عمد به عنوان ادله اثبات دعوی استفاده می‌شود.

4- قاضی پرونده:
زمانی که قاضی بر اساس ادله و دلیل یقین پیدا کند. در نهایت بعد از ارائه تمامی ادله اثبات، نیاز به علم قاضی برای صدور حکم نهایی است. البته علم قاضی به تنهایی کافی نیست حتماً باید ادله‌ای برای اثبات قتل عمد وجود داشته باشد تا قاضی مبتنی بر آن‌ها و با استناد به علم خود تصمیم‌گیری کند.

لازم است بدانید که برای جمع‌آوری ادله اثبات قصاص می‌توانید از یک وکیل نیز کمک بگیرید. بهترین وکیل سزا فردی است که بر تمامی قوانین و مقررات حقوقی کشور مسلط باشد و بتواند با مهارت‌ها و توانایی‌های حقوقی خود در جهت دریافت بهترین ادله اثبات دعوی و مستندسازی با استفاده از آن‌ها برای دفاع از موکلانش بکوشد

وکیل قصاص در تهران کیست؟

وکیل سزا در تهران، وکیلی است که در پرونده‌هایی مانند قتل و جرح به موکلان خود کمک می‌کند. دفاع از متهم در دادگاه و حضور در تمام جلسات دادگاه، ارائه مدارک قانونی برای اثبات یا برائت از جرم، آشنایی کامل با قوانین دعاوی کیفری و آیین دادرسی، مشاوره با متهم در مورد حقوق و تکالیفی که قانون گذار برای شاکی و متهم در نظر گرفته، پیگیری روند پرونده و سریع تر پیش بردن آن، نمایندگی در دادگاه و ارائه دفاع در مورد حق قصاص و اجرای حکم قصاص در صورت صدور حکم قصاص از جمله وظایف وکیل قصاص در تهران هستند.

باید به این نکته توجه داشته باشید که، صاحب حق سزا کسی است که حق قصاص و عفو قاتل را در اختیار دارد و می‌تواند قاتل را ببخشد. وکیل قصای در تهران فردی است که می‌توان به عنوان مشاور حقوقی افراد در این حوزه نیز فعالیت موثری داشته باشد.

مشاوره

تلفن تماس :

شبکه های اجتماعی :

پیام بگذارید

مشاوره

تلفن تماس:

شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده