هنگامی که پزشک اقدامی خلاف جهت قوانین علمی و قانونهای پزشکی انجام بدهد، قصور پزشکی مرتکب شده است. در این زمان بیمار آسیب دیده، اقدام به شکایت از پزشکان معالج خود یا پزشک زیباییاش و… خواهد کرد.
پزشکان در ابتدای شروع کار خود، برای حفظ و سلامتی جان بیماران خود، در هر زمان و مکانی سوگند یاد میکنند؛ اما در طول عمر پزشکیشان، ممکن است، بنا به بی احتیاطی و سهوا خطاهایی انجام بدهند. رخ داد چنین خطاهایی بدون قصد و نیت خاصی اتفاق میافتد.
در این مواقع پزشک، با بی احیاطی یا از روی بی تجربگی چنین خطایی را انجام میدهد؛ از این رو، قصور پزشکی جز جرائم غیر عمد به حساب میآید و مجازاتش دیه است.
در این مطب قصد داریم ضمن توضیح قصور پزشکی، شما را با چگونگی مراحل شکایت از پزشک، روش شکایت از پزشک متخلف و… نیز آشنا کنیم. چنانچه شما قصد داشته باشید از پزشکتان که خطایی انجام داده شکایت کنید، مطالعه و یادگیری طریقه شکایت از پزشک که در این مطب از بهترین وکیل پایه یک دادگستری به طور مفصل توضیح داده شده، کمک شایانی به شما خواهد کرد.

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره
قصور پزشکی چیست؟
یکی از مشاغل سخت و مهم در هر جامعه، پزشکی است. پزشکان موظف هستند همهی احتیاطها و استانداردهای پزشکی را رعایت کنند. در مواقعی پزشکان تحت شراط خاصی در لحظه، با رعایت نکردن اصول پزشکی باعث آسیبی کاملاً سهوا به بیمار میشوند.
این خطا معمولاً به علت بی تجربگی، نداشتن مهارت کافی، بی دقتی و… ممکن است رخ بدهد. از نظر قانون در چنین شرایطی پزشک مسئول است و مجرم شناخته میشود.
در قصور پزشکی همان گونه که از اسمش مشخص است؛ هیچ گونه هدف خاص یا قصد و نیتی برای آسیب به بیمار وجود ندارد و این خطا کاملاً غیر عمدی رخ میدهد.
هنگامی که پزشک با بی مبالاتی باعث آسیب جسمی، روحی، مالی، معنوی به بیمار شده باشد، طبق قانون مجرم و قصور پزشکی انجام داده است. شما با ارائه مستندات لازم میتوانید به مراجع زیر ربط مراجعه و شکایت از پزشک مورد نظرتان را ثبت کنید. به شما پیشنهاد میدهیم محتوای مسئولیت مدنی و کیفری پزشک را مطالعه کنید.
انواع تخلفات پزشکی که پزشکان مرتکب میشوند، چیست؟
برای جامعه پزشکی، قانونهایی تحت عنوان قانون سازمان نظام پزشکی وضع شده است که هرگونه عمل کرد خلاف این قوانین، جرم به حساب میآید.
انواع تخلفات که در قانون سازمان نظام پزشکی آورده شده است؛ عبارتند از:
- فاش کردن بیماری و اسرار شخصی بیمار برای دیگران
- خلاف شئونات اسلامی و پزشکی عمل کردن
- درخواست هزینه اضافه وغیر ضروری از بیمار
- عدم انجام فوریتهای پزشکی برای بیماران در مواقع ضروری
- عدم رعایت تعرفههای پزشکی اعلام شده
- در محل طبابت به فروش دارو و تجهیزات پزشکی اقدام کرده باشد
- عدم تجویز اشتباه دارو طبق نیاز بیمار
- ارجاع بیمار از مراکز دولتی به مطب شخصی خود
- عدم ارائه درمان برای بیمار با وجود توانایی و علم کافی داشتن
شکایت از پزشک بدون در دست داشتن مدرک
طرح شکایت از پزشک، به ویژه در مواردی که بیمار مدارک پزشکی کافی در دست ندارد، میتواند چالشی پیچیده باشد. اما این بدان معنا نیست که امکان پیگیری حقوقی وجود ندارد.
در چنین مواردی، بیمار میتواند با تکیه بر قوانین و مقررات حاکم بر حوزه پزشکی و با کمک یک وکیل مجرب، اقدام به طرح شکایت نماید. در صورتی که بیمار مدارک پزشکی کافی در دست نداشته باشد، میتواند با مراجعه به پزشک معالج یا بیمارستان مربوطه، درخواست دریافت پرونده پزشکی خود را نماید.
همچنین، بیمار میتواند از شهادت سایر بیماران، پرستاران یا افرادی که در جریان درمان وی بودهاند، استفاده کند. علاوه بر این، بیمار میتواند با مراجعه به کمیسیون پزشکی، نظر کارشناسی در خصوص قصور پزشکی را جلب نماید.
مقاله مرتبط: وکیل جرائم پزشکی
چگونگی شکایت از پزشک اورژانس و اورژانس
شکایت از پزشک اورژانس یا خدماتی که در اورژانس ارائه میشود، موضوعی جدی است که در صورت بروز خطا یا قصور پزشکی میتواند مورد پیگیری قرار گیرد. با توجه به شرایط خاص اورژانس و حساسیت بالای تصمیمگیریها در این محیط، اهمیت شکایت از پزشک اورژانس و پیگیری آن دوچندان میشود. مراحل شکایت از پزشک اورژانس عبارتند از:
- جمعآوری مدارک: اولین قدم برای شکایت از پزشک اورژانس، جمعآوری تمامی مدارک مرتبط با پرونده پزشکی است. این مدارک شامل پرونده پزشکی، نسخههای تجویز شده، نتایج آزمایشها، گزارشهای رادیولوژی و هر مدرک دیگری که نشاندهنده خطای پزشکی باشد، میشود. همچنین، بهتر است گواهی پزشکی مبنی بر آسیب یا عارضه ناشی از خطای پزشکی نیز تهیه شود.
- انتخاب مرجع صالح: پس از جمعآوری مدارک، باید مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت مشخص شود. در ایران، معمولاً دادسرای جرایم پزشکی یا سازمان نظام پزشکی، مراجع صالح برای رسیدگی به شکایات پزشکی هستند. انتخاب مرجع صالح به نوع خطای پزشکی و شدت عواقب آن بستگی دارد.
- تنظیم شکایت نامه: شکایتنامه باید به صورت دقیق و روشن تنظیم شود و در آن به طور کامل به شرح حادثه، نوع خطای پزشکی، خسارات وارده و مدارک مستند اشاره شود. همچنین، باید از یک وکیل پایه یک دادگستری کمک گرفته شود تا شکایتنامه به صورت اصولی و قانونی تنظیم شود.
- پیگیری پرونده: پس از ثبت شکایت، باید روند رسیدگی به پرونده را به دقت پیگیری کرد. در طول این مدت، ممکن است نیاز به ارائه مدارک تکمیلی یا حضور در جلسات دادرسی باشد.
همچنین در برخی موارد، ممکن است خدمات ارائه شده توسط اورژانس با استانداردهای پزشکی مطابقت نداشته باشد و منجر به بروز آسیب یا خسارت برای بیمار شود. در چنین مواردی، بیمار میتواند از اورژانس شکایت کند. برخی از مواردی که میتوان به عنوان دلیل شکایت از اورژانس مطرح کرد عبارتند از:
- تاخیر در ارائه خدمات: اگر به دلیل تأخیر در ارائه خدمات اورژانسی، وضعیت بیمار وخیمتر شده یا جان بیمار به خطر افتاده باشد، میتوان از اورژانس شکایت کرد.
- تشخیص اشتباه: اگر تشخیص پزشک اورژانس اشتباه بوده و منجر به درمان نادرست یا عدم درمان بیماری شده باشد، میتوان شکایت کرد.
- خطای پزشکی: هرگونه خطای پزشکی که منجر به آسیب یا فوت بیمار شود، قابل پیگیری قانونی است.
- رفتار غیرحرفهای پرسنل اورژانس: رفتارهای توهینآمیز، بیاحترامی یا عدم رعایت حقوق بیمار توسط پرسنل اورژانس نیز میتواند دلیل شکایت باشد.
- عدم رعایت استانداردهای بهداشتی: اگر در محیط اورژانس، استانداردهای بهداشتی رعایت نشده و این امر منجر به انتقال بیماری به بیمار شده باشد، میتوان شکایت کرد.
شکایت از پزشک زیبایی، چگونه امکانپذیر است؟
امروزه با افزایش عملهای زیبایی در جامعه، تعداد افرادی که از عمل جراحی خود نتیجه مطلوبی دریافت نکردهاند به شدت افزایش یافته است؛ همچنین افرادی طی عمل زیبایی دچارآسیبهای جدی و غیر قابل جبران میشوند.
عمل زیبایی از آن جایی که تاثیر مستقیم بر روی ظاهر افراد میگذارد، آسیبهای وارد شده در این مورد را نمیتوان نادیده گرفت؛ چنانچه از عمل زیبایی خود نتیجه دلخواهتان را نگرفته یا به سبب عمل دچار عارضه شدهاید، با تنظیم شکایت نامه زیر نظر وکیل متخصص این حوزه، شکایت خود را ثبت کنید. با شکایت از پزشک زیبایی میتوانید دیه آسیب دیدگی خود یا هزینه عمل خود را طی حکم قاضی از پزشک متخلف دریافت کنید.
نحوه شکایت از پزشک در نظام پزشکی
در صورتی که از نحوه ارائه خدمات پزشک خود ناراضی هستید و معتقدید که حق شما تضییع شده است، میتوانید از طریق نظام پزشکی شکایت خود را مطرح کنید. سازمان نظام پزشکی مکانیسمهایی را برای رسیدگی به شکایات بیماران از پزشکان در نظر گرفته است تا اطمینان حاصل شود که پزشکان به وظایف حرفهای خود عمل کرده و به حقوق بیماران احترام میگذارند.
برای طرح شکایت از پزشک، ابتدا باید دلایل و مستندات خود را جمعآوری کنید. این مستندات میتواند شامل پرونده پزشکی، نتایج آزمایشها، تصاویر رادیولوژی و هر مدرک دیگری باشد که نشاندهنده قصور پزشکی باشد.
سپس باید با مراجعه به سازمان نظام پزشکی یا از طریق سامانه الکترونیکی این سازمان، شکایت خود را ثبت کنید. پس از ثبت شکایت، پرونده شما در کمیسیونهای تخصصی نظام پزشکی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این کمیسیونها با بررسی دقیق شکایت و مستندات ارائه شده، به این نتیجه میرسند که آیا پزشک مرتکب قصور پزشکی شده است یا خیر. در صورت اثبات قصور، کمیسیون تصمیم مناسب را اتخاذ خواهد کرد.
مدارک لازم برای شکایت از پزشک
هنگامی که شما شکایت خود را به دادسرا بدهید، دادسرا از مرکز درمانی که شما برای درمان به آن مراجعه کردهاید، اصل پرونده پزشکیتان را مطالبه میکند؛ سپس پرونده به کمیسیون نظام پزشکی ارجاع داده میشود.
بهتر است قبل از ارجاع پروندهتان مدارکی همچون:
- همه عکسهای رادیولوژی یا ام آر آی انجام شده قبل و بعد از عمل
- تمامی تصاویر و ویدئوهای ضبط شده از بیمار، حین، قبل و بعد اقدامات پزشک معالج.
- ارسال مدارکی که دارای اطلاعات راهبردی است، همانند؛ دفترچه بیمه بیمار، نسخهای که پزشک معالج نوشته است، پرونده پزشکی و…
- کلیه فیشها و صورت حسابهای پرداختی و واریزی به حساب پزشک معالج
- و….
مراحل شکایت از پزشک چگونه است؟
طریقه شکایت از پزشک به چند صورت امکانپذیر است؛ زمانی که شما مستندات خود را گردآوری و تکمیل کرده باشید، با مراجعه به نظام پزشکی محل سکونت، یا دادسرای عمومی بنا به دلیل عدم دسترسی به دادسرای ویژه جرائم پزشکی، یا مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، میتوانید شکایت خود را ثبت کند.
شما ابتدا بهتر است با کمک گرفتن و مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری، همه مراحل شکایت از پزشک و روش شکایت از پزشک را بررسی کرده؛ سپس متن شکایت خود را نوشته و تنظیم کنید. سپس به یکی از دفاتر خدمات قضایی پزشکی مراجعه کرده و شکایت خود را ثبت کنید. همچنین میتوانید محتوای شکایت متهم از شاکی را برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.
بعد از ثبت شکایت از پزشک مورد نظرتان، پرونده در جریان رسیدگی قرار خواهد گرفت؛ سپس دادسرا یا سازمان نظام پزشکی بیمار و پزشک را احضار و به پرونده رسیدگی خواهد کرد.
نمونه متن شکایت از پزشک
برای دانلود، اینجا کلیک کنید.
زمان مناسب برای شکایت از پزشک متخلف چه زمانی است؟
مدت زمان خاصی را برای ثبت شکایت از پزشک نمیتوان تعیین کرد. هر بیمار با توجه به بیماری و عارضه وارد شده در زمانهای مختلفی باید اقدام به شکایت کند.
در موادی میزان آسیب وارده باید طی کمیسیون بررسی و تعیین گردد، در این هنگام، میبایست بیمار صبر کند تا عارضه وارده به صورت کامل بهبود پیدا کند. در مواقعی بیمار باید قبل از هرگونه ترمیم و درمان مجدد شکایت خود را پیگیری کند.
گاهی اوقات هم بیمار باید قبل از بهبودی کامل اقدام به شکایت خود کند؛ به عبارتی تا زمانی که آثار آسیب رسانده شده قابل رویت بوده و به طور کامل تحلیل نرفته است، شکایت خود را باید پیگیری کند. توجه داشته باشید که با مشاوره حقوقی از یک وکیل، ضمن آگاهی از زمان مناسب شکایت با بهترین روش شکایت از پزشک و طریقه شکایت از پزشک هم آشنا خواهید شد.
مرجع صالح رسیدگی به جرایم پزشکی
به طور کلی چهار ارگان به شکایات پزشکی میتوانند رسیدگی کنند؛ این چهار مراجع صالح برای رسیدگی به جرائم پزشکی عبارتند از:
- دادگاههای عمومی: در دادگاههای عمومی طی تهیه و بررسی مستندات و اطلاعات مورد نیاز، پرونده مورد نظر را به پزشک قانونی ارجاع و بعد از وارسیهای انجام شده،حکم بر وقوع یا عدم وقوع تخلف میدهند.
- دادگاه انقلاب: قانون اصلاح ماده سه قانون مربوط به مقررات پزشکی و دارویی است.
- سازمان تعزیرات حکومتی: شما برای پیگیری تخلفهایی همچون: ایجاد مؤسسه پزشکی بدون مجوزو پروانه، خودداری بیمارستانها از پذیرش و ارائه خدمات اولیه لازم به بیماران و…. میتوانید به این ارگان مراجعه کنید.
- سازمان نظام پزشکی: یکی از اصلیترین مراجع برای شکایت از تخلفات پزشکی، سازمان نظام پزشکی است که تخلفات پزشکی را با جدیت و دقیق پیگیری میکند.
مقاله مرتبط: وکیل دادگاه انقلاب
سامانه شکایت از پزشک
سامانه 190، پلتفرمی در دسترس برای تمامی شهروندان است که جهت ثبت شکایات از پزشکان و کادر درمان طراحی شده است و برای تخلفات بهداشتی و پزشکی قابل استفاده است. این سامانه با هدف رسیدگی به تخلفات پزشکی و ارتقای کیفیت خدمات درمانی ایجاد شده است.
با استفاده از این سامانه، شهروندان میتوانند به صورت تلفنی و بدون نیاز به مراجعه حضوری، شکایت خود را از پزشک یا هر عضو دیگری از کادر درمان ثبت نمایند.
ثبت شکایت در سامانه 190، فرایندی ساده و سریع است. تنها با داشتن اطلاعات دقیق در مورد پزشک متخلف، نوع تخلف و مدارک مرتبط، میتوان شکایت را اعلام کرد. پس از ثبت شکایت، این سامانه به صورت خودکار پرونده را به مراجع ذیصلاح ارجاع میدهد تا بررسیهای لازم انجام شود. مزیت اصلی این سامانه، تسریع در روند رسیدگی به شکایات و جلوگیری از اتلاف وقت مراجعهکنندگان است.
شماره تلفن و پیامک شکایت از پزشک
همانطور که در پاراگراف پیشین گفتیم سامانه 190 برای شکایت از پزشک و یا تخلفات بهداشتی تعبیه شده است و شما میتوانید برای این موضوع با 190 تماس بگیرید.
پیگیری شکایت از پزشک
پیگیری شکایت از پزشک، فرآیندی پیچیده و زمانبر است که نیازمند دانش حقوقی و آگاهی از رویههای قضایی است. برای اطمینان از پیگیری صحیح شکایت و احقاق حقوق خود، بهتر است از یک وکیل متخصص در حوزه پزشکی کمک بگیرید.
با این حال، به طور کلی، مراحل پیگیری شکایت از پزشک به شرح زیر است: پس از ثبت شکایت، پرونده شما به یکی از مراجع صالح مانند دادسرا، سازمان نظام پزشکی یا کمیسیونهای پزشکی ارجاع میشود.
این مراجع با بررسی مستندات پزشکی، اظهارات طرفین و نظر کارشناسان، به موضوع رسیدگی خواهند کرد. در طول این مدت، شما میتوانید با مراجعه به مرجع رسیدگیکننده از وضعیت پرونده خود مطلع شوید. در صورتی که با رأی صادره موافق نباشید، میتوانید نسبت به آن اعتراض نمایید.
بهترین وکیل برای شکایت از پزشک متخلف، چه ویژگیهایی دارد؟
وکیل کیفری که اشتغال و تخصص وکالت خود را در زمینه جرائم پزشکی و تحقق حوق بیماران یا پزشکان قرار داده باشد، بهترین وکیل برای شما است. زمانی که شما به وکیلی مراجعه کنید که رأس فعالیتهای خودش را جرائم پزشکی قرار داده باشد، از تبحر و علم بالای آن مطمئن خواهید بود.
وکیلی که در حوزه تخلفات پزشکی فعالیت داشته با توجه به تجربیات بالای خود و مراجعه به علمش در این زمینه میتواند بهترین کمک را به شما بکند. اگر شما برای شکایت از پزشک به دنبال وکیل خوب هستید پیشنهاد میکنیم قبل از صحبت با وکیل مورد نظر از سابقه فعالیتش در زمینه تخلفات پزشکی از جمله سابقه آن در پروندههای شکایت از پزشک زیبایی، اطمینان حاصل کنید.
مقاله مرتبط: وکیل در ایران
سخن پایانی
همانند همه مشاغل در دنیا، در شغل طاقت فرسای پزشکی هم ممکن است خطاهایی کاملاً سهوا رخ بدهد. خطاهایی که آسیبهای جسمی، روانی و… به بیمار وارد میکند. گاهی اوقات این آسیبها قابل جبران بوده و گاهی این آسیبها را به هیچ وجه نمیتوان جبران کرد.
اما باید توجه کرد که این خطاها بدون نیت خاصی رخ میدهد، قانون برای قصور پزشکی، جرائمی وضع کره است؛ پس برای جبران آسیب، شکایت از پزشک مورد نظرتان را به طور جد پیگیری کنید. در این مطلب سعی کردیم قصور پزشکی را با زبان ساده برایتان وصف کرده و همچنین مراحل شکایت از پزشک، اهمیت شکایت از پزشک زیبایی و… را به صورت متخصر و مفید توضیح دهیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب پاسخ سؤالاتتان را گرفته باشید.