مجازات خرید و فروش مواد مخدر چیست؟ (صنعتی و سنتی)

مجازات خرید و فروش مواد مخدر چیست؟

مواد مخدر به عنوان یکی از مشکلات جامعه، همواره مورد توجه قرار گرفته است. خرید و فروش این مواد، به دلیل اثرات منفی آن بر فرد و جامعه، تحت مجازات قرار می‌گیرد. در این مقاله، به بررسی مجازات‌ خرید و فروش مواد مخدر پرداخته می‌شود. در این راستا، ابتدا به بررسی مفهوم مواد مخدر و حکم خرید و فروش مواد مخدر می‌پردازیم؛

سپس، درباره مجازات‌های مختلفی که برای خرید و فروش مواد مخدر در قانون جدید مواد مخدر وجود دارد، صحبت خواهیم کرد. باید بدانید که مواد مخدر شامل هر ماده خالص یا ترکیب شده‌ای است که باعث اعتیاد در فرد شده و عواقب و آسیب‌های جسمی و روانی را برای او در پی دارد.

دعاوی مواد مخدر به عنوان یکی از انواع دعاوی کیفری در قانون مجازات اسلامی، در صلاحیت بررسی دادگاه‌ها و دادسراهای کیفری هستند و مشمول مجازات‌های سنگینی نیز می‌شوند. یکی از جرائم شایع در حوزه مواد مخدر، خرید و فروش مواد مخدر می‌باشد. برای بررسی بیشتر در ادامه با بهترین وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید.

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره

مجازات مواد مخدر به چه عواملی بستگی دارد؟

در قانون مبارزه با مواد مخدر برای خرید و فروش مواد مخدر و سایر جرائم مربوط به مواد مخدر مجازات های گوناگونی در نظر گرفته شده است. در تعیین مجازات نوع ماده مخدر میزان خرید و فروش و حمل آن تاثیر زیادی دارد.

این مجازات ممکن است شامل زندان یا جریمه نقدی و حتی اعدام شود. لازم به ذکر است که بسیاری از افراد از کودکان برای حمل مواد مخدر استفاده می کنند که مجازات کودکان در این جرائم با سایر افراد متفاوت می باشد.

مصادیق تحقق جرم خرید و فروش مواد مخدر

مصادیق تحقق جرم خرید و فروش مواد مخدر عبارتند از:

  1. فروش مواد مخدر به دیگران با هدف کسب سود، بدون مجوز قانونی.
  2. خرید و فروش مواد مخدر صنعتی یا سنتی به دیگران.
  3. فروش مواد مخدر با ناخالصی‌های خطرناک.
  4. قرار دادن مواد مخدر در خانه یا محل کار و فروش آن به دیگران.
  5. استفاده از جعبه‌ها یا کالاهای دیگر برای خرید و فروش راحت‌تر مواد مخدر.

در صورت ارتکاب هر یک از مصادیق فوق، فرد مرتکب به قصد کسب سود، ریسک مجازات خرید و فروش مواد مخدر مانند شلاق، حبس، جریمه نقدی، مصادره اموال و حتی اعدام را به جان خریده است.

همچنین لازم به ذکر است که بسیاری از افراد به هدف فروش مواد مخدر، مرتکب حمل آن نیز شده و مشمول مجازات حمل مواد مخدر خواهند شد.

مجازات خرید و فروش مواد مخدر طبق قانون

مجازات خرید و فروش مواد مخدر در ایران جرمی سنگین و مشمول مجازات‌های مختلفی از جمله حبس، شلاق و حتی اعدام است. شدت مجازات با توجه به نوع ماده مخدر، میزان آن، نقش فرد در جرم و سابقه کیفری وی تعیین می‌شود.

قانون مبارزه با مواد مخدر در ایران با هدف مقابله با این پدیده شوم، مجازات‌های سنگینی را برای خرید و فروش مواد مخدر در نظر گرفته است. این قانون به طور مداوم به روزرسانی می‌شود تا با پیچیدگی‌های روزافزون جرایم مرتبط با مواد مخدر مقابله کند.

در این باره عوامل موثر بر تعیین مجازات خرید و فروش مواد مخدر عبارتند از نوع ماده مخدر (مواد صنعتی یا سنتی)، میزان مواد کشف شده، نقش فرد در جرم (خرید، فروش، حمل و نقل)، سابقه کیفری فرد، همکاری با مقامات قضایی و… .

برای مثال، خرید و فروش مواد مخدر صنعتی مانند شیشه و هروئین به دلیل اثرات مخرب‌تر آنها بر سلامت فردی و اجتماعی، مجازات‌های سنگین‌تری نسبت به مواد مخدر سنتی مانند تریاک دارد. همچنین، سردسته بودن در باندهای مواد مخدر و استفاده از افراد زیر سن قانونی برای ارتکاب جرم، از جمله عواملی هستند که مجازات را تشدید می‌کنند. همچنین، به مجازات نگهداری مواد مخدر هم توجه داشته باشید.

مهم است توجه داشت که خرید و فروش مواد مخدر جرمی بین‌المللی است و مجازات آن در کشورهای مختلف متفاوت است. با این حال، به دلیل خطرات جدی که این جرم برای افراد و جامعه دارد، اکثر کشورها مجازات‌های سنگینی را برای آن در نظر گرفته‌اند. در ایران نیز، مبارزه با مواد مخدر یکی از اولویت‌های اصلی دستگاه قضایی است و تلاش‌های زیادی برای پیشگیری و برخورد با این جرم صورت می‌گیرد.

در صورت ارتکاب جرم خرید و فروش مواد مخدر، فرد علاوه بر مجازات‌های کیفری، ممکن است به مجازات‌های تکمیلی مانند پرداخت جریمه نقدی، مصادره اموال و محرومیت از برخی حقوق اجتماعی نیز محکوم شود. همچنین، خانواده‌های افراد معتاد نیز تحت تأثیر این معضل قرار می‌گیرند و ممکن است متحمل خسارات جبران‌ناپذیری شوند.

جرم خرید و فروش مواد مخدر سنتی و مجازات آن

مواد مخدر سنتی مانند شیره و تریاک و سوخته و غیره از جمله موارد پرطرفداری هستند که به اهداف گوناگونی خریداری می‌شوند، اما برای جرم خرید مواد مخدر در حجم‌های متفاوت از سبک تا سنگین، مجازات‌های سنگینی اعمال خواهد شد.

خرید حداکثر 50 گرم از مواد مخدر سنتی متناسب با ماده 5 قانون مبارزه با مواد مخدر، مشمول 50 ضربه شلاق و 50 میلیون ریال جریمه نقدی برای مجرم می‌باشد.

به همین صورت برای حجم‌های بیشتر نیز مجازات‌های سنگین‌تری در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که مجرم مرتکب جرم خرید بیشتر از 50 گرم تا 500 گرم مواد مخدر سنتی باشد، محکوم به پرداخت 30 تا 90 میلیون ریال جریمه نقدی و بین 10 تا 74 ضربه شلاق است.

در صورتی که بیشتر از 500 گرم تا 5 کیلوگرم از این مواد را خریداری کرده باشید، علاوه بر 40 تا 74 ضربه شلاق و جزای نقدی بین 80 تا 300 میلیون ریال، محکوم به 2 تا 5 سال حبس می‌شوید.

در نهایت در صورتی که مقدار خریداری شده مواد مخدر سنتی بیشتر از صد کیلوگرم باشد، علاوه بر جزای نقدی و ضربات شلاق، حبس ابد نیز برای شما به دنبال دارد و تکرار این جرم به اعدام و مصادره اموال منجر می‌شود.

برای جرم فروش مواد مخدر سنتی نیز متناسب با حجم مواد مخدر استفاده شده و بر اساس ماده 4 قانون مبارزه با مواد مخدر، جزای نقدی، ضربات شلاق، حبس و در شرایطی اعدام و مصادره اموال در نظر گرفته می‌شود.

حکم خرید و فروش مواد مخدر تریاک و شیره

مطابق ماده 4 و 5 قانون مبارزه با مواد مخدر مصوبه سال 1399 هیات وزیران خرید و فروش تریاک از طرف قانونگذار جرم تلقی شده و حکم آن جزای نقدی، تا 50 ضربه شلاق و در برخی موارد نیز حبس یا حتی اعدام در نظر گرفته شده است و وابسته با میزان تریاک و شیره مجازات‌های مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است.

خرید و فروش مواد مخدر صنعتی

حکم خرید و فروش مواد مخدر صنعتی متناسب با ماده 8 قانون مبارزه با مواد مخدر تعیین می‌شود. مجازات خرید و فروش مواد مخدر صنعتی بر اساس حجم این مواد از پیش تعیین شده است؛ با این حال، شرایط مجرم و سوابق کیفری او نیز می‌تواند بر این مجازات تاثیرگذار باشد.

معیارهای تاثیرگذار در تعیین حکم خرید و فروش مواد مخدر چیست؟

برای تعیین حکم خرید و فروش مواد مخدر، معیارهای تاثیرگذار زیر می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد:

  1. نوع ماده مخدر:
    برخی از مواد مخدر، مانند مواد مخدر صنعتی، اثرات جبران ناپذیری برای مصرف کننده باقی می‌گذارند و مجازات خرید و فروش مواد مخدر برای فروشنده این مواد سنگین‌تر خواهد بود.
  2. میزان مواد:
    فروش چند گرم، چند کیلو یا حتی چند تن مواد مخدر، در تحقق جرم تفاوتی ندارد ولی در تعیین مجازات خرید و فروش مواد مخدر، حجم استفاده شده از این مواد موثر هستند.
  3. ناخالصی مواد:
    برخی از فروشندگان ترکیبات خطرناکی را با مواد مخدر مخلوط می‌کنند که این موضوع سبب فوت افراد زیادی شده است. بعضی از فروشندگان این اقدام را برای کسب سود بیشتر انجام می‌دهند و این عمل یکی از عوامل موثر در تعیین حکم جرم خرید و فروش مواد مخدر است.
  4. میزان فروش:
    میزان فروش مواد مخدر در تعیین جرم برای فروشنده موثر است. البته باید در نظر گرفته باشید که تکرار جرم در مواردی منجر به اعدام و مصادره اموال می‌شود.

به طور کلی، فروشندگی مواد مخدر یکی از جرایمی است که مرتکب، آن را با هدف کسب سود انجام می‌دهد و مجازات‌هایی مانند شلاق، حبس، جریمه نقدی، مصادره اموال و حتی اعدام برای آن تعیین شده است.

خرید و فروش مواد مخدر و حکم اعدام

خرید و فروش مواد مخدر یکی از جرایم سنگین و دارای مجازات‌های شدید در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. در ایران، با توجه به قوانین مبارزه با مواد مخدر، مرتکبین این جرم در صورت احراز شرایط قانونی، ممکن است به مجازات اعدام محکوم شوند.

این مجازات به دلیل پیامدهای زیان‌بار مصرف مواد مخدر بر فرد، خانواده و جامعه اعمال می‌شود. قانونگذار با وضع قوانین سختگیرانه در این زمینه، درصدد کاهش میزان تولید مواد مخدر، توزیع و مصرف مواد مخدر و حفظ سلامت جامعه است.

با این حال، انتقاداتی نیز به مجازات اعدام برای جرم مواد مخدر وارد شده است. برخی معتقدند این مجازات بازدارندگی لازم را ندارد و می‌تواند منجر به نقض حقوق بشر شود.

همچنین، برخی کارشناسان بر این باورند که درمان و بازپروری معتادان و قاچاقچیان مواد مخدر، رویکردی موثرتر از مجازات اعدام است. در سال‌های اخیر، تلاش‌هایی برای اصلاح قوانین مبارزه با مواد مخدر و کاهش مجازات اعدام در این زمینه صورت گرفته است.

شرایط صدور حکم اعدام در مواد مخدر

صدور حکم اعدام برای جرم مواد مخدر، مشروط به احراز شرایط خاصی است. این شرایط در قوانین هر کشور متفاوت است، اما به طور کلی، میزان مواد مخدر کشف شده، نوع ماده مخدر، سابقه کیفری متهم و نقش وی در جرم از جمله عواملی هستند که در صدور حکم اعدام موثرند.

در ایران، قانونگذار برای جرایم مرتبط با مواد مخدر، مجازات‌های متفاوتی را در نظر گرفته است که بسته به میزان مواد مخدر و نقش متهم در جرم، از حبس تا اعدام متغیر است.

برای صدور حکم اعدام، باید به طور قطع ثابت شود که متهم به طور آگاهانه و با قصد ارتکاب جرم، در خرید و فروش مواد مخدر مشارکت داشته است. همچنین، باید میزان مواد مخدر کشف شده از متهم، بیش از حد معینی باشد که در قانون مشخص شده است.

علاوه بر این، سابقه کیفری متهم نیز در صدور حکم اعدام موثر است. به عنوان مثال، اگر متهم سابقه محکومیت به جرایم مرتبط با مواد مخدر داشته باشد، احتمال صدور حکم اعدام برای وی بیشتر خواهد بود. پیشنهاد می‌دهیم محتوای معاونت در جرم مواد مخدر را مطالعه کنید.

شرایط صدور حکم اعدام در مواد مخدر

نتیجه و جمع بندی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با مسئله خرید و فروش مواد مخدر و حکم و مجازات آن در موارد مختلف سخن گفتیم و در این راستا مطابق قانون توضیحات مفیدی نیز به شما عزیزان ارائه نمودیم و اینک در انتهای مطالب این صفحه امیدواریم متون ارائه شده برای شما مفید بوده باشد.

 در صورت ارتکاب به چنین جرائمی لازم است با یک وکیل مواد مخدر در ارتباط باشید و ضمن شرح پرونده خود از او مشاوره حقوقی دریافت کنید. یک وکیل با تجربه در این زمینه می‌تواند باعث اثبات بی گناهی در جرایم مواد مخدر شود.

پیشنهاد مشاهده: بهترین وکیل در ایران

سوالات متداول درباره خرید فروش مواد مخدر

  1. دادگاه در صلاحیت برای رسیدگی به جرم خرید و فروش مواد مخدر کدام است؟
  2. دادگاه و دادسرای کیفری در صلاحیت رسیدگی به جرائم و تعیین مجازات خرید و فروش مواد مخدر است.
  3. مجازات انواع مواد مخدر چیست؟
    برای جرم خرید و فروش مواد مخدر متناسب با حجم استفاده شده، مجازات‌هایی از جمله جزای نقدی، ضربات شلاق، حبس در زندان، مصادره اموال و اعدام در نظر گرفته می‌شود.
  4. برای کاهش مجازات خرید و فروش مواد مخدر چه باید کرد؟
    باید در نظر داشته باشید که ابتدا با یک وکیل کیفری در این زمینه در ارتباط بوده و اقدام به دریافت مشاوره کنید، زیرا وکیل به دنبال اثبات بی‌گناهی موکلان خود و کاهش مجازات آن‌هاست.

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی

شبکه های اجتماعی :

2 نظرات بسته است

  • عیدی. حسنوند

    19 آبان 1403

    درود بنده 15 گرم شیشه جهت مصرف شخصی خودم گیر کردم الان بازپرس رد آول ماشین ازاد کرد و وثیقه قبول کرد کسی نداشتم پیگیری کنه در خواست تجزیه دادم ولی داخل زندان بودم بارم بازپرس به بنده جهت هزینه اون ابلاغی نفرستاد الان بعد سه ماه درخواست مصادر ماشین و تجزیه انجام نشده دوبار سکته مغزی و قلبی دارم و الان دیگه ترک کرده و پاک هستم و 27 همین ماه دادگاه دارم چکار باید بکنم پرونده اولم است

    پاسخ
    • موسی الرضا میر

      23 آذر 1403

      سلام تشریف بیارید دفتر

      پاسخ

پیام بگذارید

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی

شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده