مدت اعتبار چک تاریخ دار + قانون تاریخ چک، اعتبار چک صیادی و مدت زمان وصول چک صیادی در بانک دیگر

مدت اعتبار چک تاریخ دار!

ما در مطالب این صفحه در رابطه با مدت اعتبار چک تاریخ دار، قانون تاریخ چک، اعتبار چک صیادی، مهلت اعتراض به عدم پرداخت چک و برخی موارد دیگر سخن خواهیم گفت و در این باره اطلاعات مفیدی به شما همراه عزیز ارائه خواهیم داد و اینک به شما پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مطالب این صفحه با بهترین وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید.

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره

پیشنهاد مشاهده: بهترین وکیل در ایران

قانون تاریخ چک

در رابطه با قانون تاریخ چک باید بگوییم قانون تجارت، چک را به عنوان یک سند تجاری معتبر می‌شناسد که برای تسهیل معاملات و پرداخت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، برای حفظ نظم و جلوگیری از سوء استفاده، محدودیت‌هایی در مورد تاریخ چک و مدت اعتبار آن تعیین شده است.

طبق قانون تجارت، مدت اعتبار چک تاریخ‌دار برای طرح دعاوی حقوقی، پنج سال از تاریخ صدور آن است. پس از گذشت این مدت، دارنده چک نمی‌تواند از طریق مراجع قضایی، وجه آن را مطالبه کند.

این محدودیت زمانی، به منظور جلوگیری از انباشت پرونده‌های قدیمی و تعیین تکلیف دعاوی مربوط به چک در مدت زمان معقول، وضع شده است. با این حال، در صورتی که صادرکننده چک، به بدهی خود اقرار کند، دارنده چک می‌تواند حتی پس از گذشت پنج سال، وجه آن را مطالبه کند. این اقرار، می‌تواند به صورت کتبی یا شفاهی باشد و در مراجع قضایی یا غیر قضایی انجام شود.

مقاله مرتبط: وکیل بانکی

اعتبار چک صیادی

چک صیادی، به عنوان ابزاری نوین در نظام پرداخت کشور، با هدف کاهش آمار چک‌های برگشتی و افزایش امنیت معاملات، از سال 1400 جایگزین چک‌های قدیمی شد.

این چک‌ها، با ثبت اطلاعات کامل صادرکننده و گیرنده در سامانه صیاد، از اعتبار بالاتری برخوردار هستند. در واقع، ثبت موفق صدور چک در سامانه صیاد توسط صادرکننده، به منزله رسمیت یافتن چک و قابل انتقال شدن آن به گیرنده است.

با توجه به قانون جدید چک، چک‌های صیادی که از سال 1400 به بعد صادر شده‌اند، دارای اعتبار در سامانه صیاد هستند و طبق قانون جدید چک با آن‌ها برخورد می‌شود.

این امر، به معنای آن است که چک‌های صیادی، به عنوان ابزاری مطمئن و قابل اعتماد، در معاملات مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین، با توجه به ثبت اطلاعات کامل چک در سامانه صیاد، امکان جعل و سوء استفاده از چک‌های صیادی به حداقل رسیده است.

پیشنهاد مشاهده: وکیل درگز

چک تاریخ دار تا چه زمانی اعتبار دارد؟

طبق ماده 318 قانون تجارت ایران، چک‌های تاریخ‌دار، تا سه سال پس از تاریخ صدور اعتبار دارند. به عبارت دیگر، دارنده چک می‌تواند تا سه سال پس از تاریخ صدور چک، برای وصول وجه آن به بانک مراجعه کند. پس از گذشت این مدت، چک از نظر قانونی اعتبار خود را از دست می‌دهد و دارنده آن نمی‌تواند از طریق مراجع قانونی، وجه چک را مطالبه کند.

با این حال، باید توجه داشت که اعتبار سه ساله چک، صرفاً مربوط به مطالبه وجه آن از طریق مراجع قانونی است. به عبارت دیگر، دارنده چک پس از گذشت سه سال نیز می‌تواند با توافق با صادرکننده، وجه چک را دریافت کند. همچنین، در صورتی که دارنده چک بتواند ثابت کند که در طول مدت سه سال، به دلیل موانع قانونی یا قهری، امکان مطالبه وجه چک را نداشته است، ممکن است بتواند پس از گذشت سه سال نیز وجه چک را مطالبه کند.

اگر تاریخ چک صیادی بگذرد چه میشود

در صورتی که تاریخ چک صیادی بگذرد مشکلی برای نقد شدن آن مطرح نیست و این چک قابل نقد شدن است و اگر نقد نیز نگردد از آنجایی که شامل مرور زمان نمی‌شود برای نقد شدن چک می‌توان نسبت به شکایت اقدام نمود!

مهلت اعتراض به عدم پرداخت چک چقدر است؟

در خصوص مهلت اعتراض به عدم پرداخت چک، دو بازه زمانی حیاتی وجود دارد که دارنده چک باید از آن‌ها آگاه باشد. نخستین بازه، مربوط به اقدام برای برگشت زدن چک و دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک است.

طبق قانون، دارنده چک موظف است ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور چک، به بانک مراجعه کرده و در صورت عدم موجودی کافی در حساب صادرکننده، گواهی عدم پرداخت را دریافت نماید. این اقدام، اولین گام ضروری برای حفظ حقوق قانونی دارنده چک است.

پس از دریافت گواهی عدم پرداخت، دارنده چک شش ماه فرصت دارد تا برای طرح شکایت کیفری به دادسرا مراجعه کند. این بازه زمانی، برای دارنده چک فرصتی فراهم می‌کند تا مدارک و مستندات لازم را جمع‌آوری کرده و شکایت خود را به مراجع قضایی ارائه دهد.

عدم اقدام در این بازه زمانی، می‌تواند منجر به از دست رفتن حق شکایت کیفری شود. بنابراین، توجه به این دو بازه زمانی شش ماهه، برای حفظ حقوق قانونی دارنده چک بسیار حائز اهمیت است!

پیشنهاد مشاهده: وکیل جرایم اقتصادی

آیا چک تاریخ گذشته نقد می‌شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که بله، چک تاریخ گذشته امکان نقد شدن را دارد. به طور کلی چک مشمول مرور زمان نمی‌شود. برای وصول چک تاریخ گذشته، دارنده چک باید به بانک محال علیه (بانکی که چک در آن حساب دارد) مراجعه و گواهی عدم پرداخت دریافت کند.

سپس، با در دست داشتن این گواهی و سایر مدارک لازم، می‌تواند از طریق مراجع قانونی برای وصول وجه چک اقدام کند. دارنده چک می‌تواند از طریق طرح دعوی حقوقی یا کیفری، برای وصول وجه چک اقدام نماید. انتخاب نوع دعوی، بستگی به شرایط پرونده و تصمیم دارنده چک دارد.

مدت زمان وصول چک صیادی در بانک دیگر

وصول چک صیادی در بانک دیگر، فرآیندی است که نیازمند طی مراحلی مشخص است. پس از ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد توسط صادرکننده و تأیید آن توسط گیرنده، فرد می‌تواند برای وصول چک به هر یک از شعب بانک‌های عضو سامانه صیاد مراجعه کند.

بانک مقصد، با استفاده از سامانه صیاد، اطلاعات چک را استعلام کرده و در صورت تأیید، اقدام به وصول آن خواهد کرد. این فرآیند، معمولاً در مدت زمان کوتاهی انجام می‌شود، اما ممکن است بسته به شرایط و حجم کاری بانک، کمی بیشتر طول بکشد.

در صورتی که مبلغ چک بالا باشد، ممکن است بانک برای بررسی بیشتر، زمان بیشتری را صرف کند. همچنین، در صورتی که اطلاعات چک در سامانه صیاد به درستی ثبت نشده باشد، ممکن است فرآیند وصول با تأخیر مواجه شود. به طور کلی، توصیه می‌شود قبل از مراجعه به بانک، از صحت اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد اطمینان حاصل کنید.

چک تاریخ گذشته را چگونه وصول کنم؟

چک تاریخ گذشته را می توان وصول کرد. در صورتی که وصول نشد از طریق شکایت و به کمک یک وکیل کیفری آن را پیگیری کنید. همچنین در صورتی که ساکن تهران هستید، پیشنهاد می‌کنیم با بهترین وکیل در تهران مشاوره نمایید.

اگر شخص چک تاریخ گذشته دارد باید به صاحب چک برود و در خواست عدم پرداخت بدهد و آن را به دادگاه ارائه کند. و در خواست مطالبه وجه بدهد. در نهایت با صدور دستور دادگاه چک را نقد کند. در صورت تمایل می‌توانید محتوای جرم جعل چک را مطالعه کنید.

جمع بندی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با اعتبار چک تاریخ دار و تاریخ گذشته و برخی موارد مربوط به این موضوع سخن گفتیم و اطلاعات مفیدی نیز به شما عزیزان ارائه نمودیم و اینک در انتهای مطالب این صفحه امیدواریم متون ارائه شده برای شما مفید بوده باشد. همچنین می‌توانید از مشاوره حقوقی با ما استفاده کنید.

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی

شبکه های اجتماعی :

پیام بگذارید

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی

شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده