قبل از پرداختن به جرم فراری دادن متهم لازم است نکاتی را یادآوری کنیم .بعضی از متهمان یا مجرمان به دلیل اینکه تنبیه نشوند تصمیم میگیرند فرار کنند یا خود را مخفی نمایند تا قانون نتواند آنها را مجازات کند و به سزای اعمالشان برساند.
در این بین کسانی که به مخفی کردن متهم یا مجرم و یا فرار آنها کمک کنند نیز مجرم شناخته میشود و برای وی حکمی در قانون مجازات اسلامی ایران در نظر گرفته شده است. هر فردی به مخفی کردن یا فراری دادن مجرم یا متهم کمک کند؛ بنابر جرم آن فرد خود نیز مجازات خواهد شد.
مجرم یا متهم فراری نیز علاوه بر مجازاتی که باید برای جرم خود متحمل شود جرم فرار یا مخفی شدن نیز به مجازات وی اضافه میشود. وکیل پایه یک دادگستری تهران به تمامی قواعد و مقررات این جرائم آگاه است و میتواند به شما در این زمینه کمک کند. اکنون به بررسی مجازات مخفی کردن متهم و مجرم یا فراری دادنشان میپردازیم.
موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره
جرم فراری دادن متهم
جرم فراری دادن متهم، به معنای کمک به فردی است که تحت تعقیب قانونی قرار دارد، تا از دستگیری یا اجرای حکم فرار کند. این جرم، میتواند به صورتهای مختلفی از جمله پنهان کردن متهم، فراهم کردن وسایل فرار، یا ارائه اطلاعات نادرست به مقامات قضایی، انجام شود. فراری دادن متهم، نه تنها مانع از اجرای عدالت میشود، بلکه میتواند امنیت جامعه را نیز به خطر اندازد.
مجازات جرم فراری دادن متهم، بسته به نوع جرم ارتکابی توسط متهم، و همچنین نقش و میزان دخالت فرد فراری دهنده، متفاوت است. در برخی موارد، فرد فراری دهنده ممکن است به حبس، جزای نقدی، یا هر دو مجازات محکوم شود. همچنین، در صورتی که فرد فراری دهنده، از مقامات دولتی یا قضایی باشد، مجازات او تشدید خواهد شد.
مجازات فراری دادن متهم
در رابطه با مجازات فراری دادن متهم باید بگوییم در حالت کلی مجازات این عمل از 3 سال تا 10 سال حبس به همراه دارد و در این باره اگر میزان مجازات محکوم بیش از 10 سال باشد مجازات فراری دهنده متهم 1 تا 5 سال حبس خواهد بود. وکیل کیفری شخصی است در این موارد میتوانید از دانش او کمک بگیرید.
مجازات مخفی کردن مجرم یا جنایتکار با متهم متفاوت است. اگر میخواهید از این مجازاتها آگاهی داشته باشید با وکیل حقوقی آنلاین ارتباط برقرار کرده تا شما را راهنمایی کند.
ماده قانونی مساعدت در فراری دادن متهم
ماده 554 قانون مجازات اسلامی در رابطه با مساعدت در فراری دادن متهم سخن گفته و طبق این ماده قانونی 1 تا 3 سال حبس برای شخصی که در فرار متهم مساعدت نماید در نظر گرفته شده است.
پیشنهاد مشاهده: بهترین وکیل در ایران
آیا مجازات فراری دادن متهم و مجرم یا پنهان کردن آنها برای همه افراد یکسان است؟
با وجود اینکه فراری دادن یا پنهان کردن متهم و مجرم، جنایت به حساب میآید اما قانونگذار قانون را به گونهای تعیین کرده است که برخی افراد مانند بستگان درجه یک تا حداقل نصف مقدار مشخص شده کمتر مجازات شوند. این افراد به شرح زیر است:
- زن و شوهر حتی در صورتی که از هم جدا شدهاند و طلاق گرفتهاند.
- پدر و مادر متهم و مجرم یا اجداد او
- فرزندان مجرم یا متهم
- نزدیکان درجه یک فرد
- خواهران و برادران مجرم یا متهم
کلام آخر
در قوانین جمهوری اسلامی ایران فراری دادن و پنهان کردن متهم یا مجرم و فراهم کردن لوازم انجام این امر برای آنها جرم به حساب میآید و مجازاتی برای آن تعیین شده است.
به منظور حفظ امنیت جامعه این تنبیهها تعیین شده تا افراد رعایت کنند و مجرمان به سزای اعمال خود برسند معمولاً برای مجازات مخفی کردن مجرم جرم یا متهم حبس تعیین شده و در بعضی موارد شامل شلاق و اعدام نیز میشود.
این جرائم در قانون مبارزه با مواد مخدر جداگانه تعیین شده است. در آخر چنانچه مطالب این صفحه پاسخگوی سوالات شما در این رابطه نبود، پیشنهاد میکنیم از مشاوره حقوقی و خدمات وکیل در تهران سایت ما استفاده نمایید.
سوالات متداول
-
آیا تهیه کردن لوازمی جهت فرار و مخفی شدن مجرم یا متهم جرم به حساب میآید؟
بله جرم است اما با میزان مجازات کمتر
-
اگر خواهران و برادران مجرم به فرار او کمک کنند شامل مجازات مخفی کردن مجرم خواهند شد؟
بله اما میزان حکم آنها نسبت به افراد عادی کمتر خواهد بود چون جزء اقوام درجه یک به حساب میآیند. -
فرق متهم با مجرم چیست؟
متهم فردی است که از نظر دادگاه مجرم احتمالی است اما جرم او ثابت نشده اما مجرم شخصی است که جرم او ثابت شده و باید مجازات شود.