در قانون حق طلاق با زوج (مرد) است؛ ولی این بیانکننده این نیست که زوجه (زن) نمیتواند، درخواست طلاق بدهد، بلکه با ارائه دلایل محکمه پسند زوجه هم میتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد و بعد از بررسی دلایل، دادگاه حکم طلاق از طرف زوجه را صادر میکند.
مرد میتواند بدون اینکه دلیل خاصی داشته باشد با دادن تمام حق و حقوق زن او را طلاق دهد؛ ولی زوجه (زن) برای درخواست طلاق باید دلایل محکمه پسندی را ارائه دهد. در عقدنامه ۱۲ مورد ذکر شده است که هر کدام از این موارد که وجود داشت، زن میتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در این مقاله از بهترین وکیل پایه یک دادگستری به بررسی دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن پرداختهایم. همچنین میتوانید محتوای محاسبه آنلاین نفقه را مطالعه کنید.

موسی الرضا میر وکیل پایه یک دادگستری
وکالت و مشاوره تخصصی در دعاوی کیفری
شماره تماس جهت تعیین وقت مشاوره
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
اگر قصد طلاق دارید و میخواهید با دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن آشنا شوید در ادامه به 13 دلیل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن اشاره میکنیم و در رابطه با هر دلیل توضیحاتی نیز ارائه خواهیم داد:
عدم پرداخت نفقه
یکی از رایجترین دلایل درخواست طلاق از سوی زن که در ماده 1129 قانون مدنی نیز به آن اشاره شده، عدم پرداخت نفقه توسط مرد است. نفقه شامل هزینههای زندگی زن و فرزندان مشترک است و مرد مکلف به پرداخت آن است. در صورتی که مرد به مدت شش ماه متوالی یا یک سال متناوب نفقه زن را پرداخت نکند، زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق و مطالبه نفقه دهد.
بدرفتاری مداوم و مستمر مرد
بدرفتاری مداوم و مستمر مرد با زن، از جمله دلایل محکمه پسند برای طلاق است. این بدرفتاری میتواند به صورت جسمی، روحی یا لفظی باشد و باعث ایجاد رنج و عذاب برای زن شود. ضرب و جرح، تهدید، توهین و افترا، تحقیر و کنترل کردن از جمله نمونههای بدرفتاری هستند.
عقیم یا نابارور بودن مرد
عقیم یا نابارور بودن مرد، در صورتی که زن به این موضوع رضایت نداده باشد و تمایل به بچهدار شدن داشته باشد، میتواند دلیلی برای درخواست طلاق باشد. البته، اثبات این موضوع نیاز به ارائه مدارک پزشکی دارد.
ازدواج مجدد بدون رضایت زن
ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول، یکی دیگر از دلایل محکمه پسند برای طلاق است. این عمل، علاوه بر اینکه به حقوق زن لطمه میزند، میتواند باعث ایجاد اختلافات شدید بین زوجین شود و زن میتواند با استناد به این موضوع نسبت به طلاق اقدام کند!
ترک زندگی مشترک بدون دلیل موجه
در صورتی که مرد بدون دلیل موجه و به مدت طولانی منزل مشترک را ترک کند و تمایلی به ادامه زندگی مشترک نداشته باشد، زن میتواند درخواست طلاق دهد. در این باره مدت زمان مدنظر مطابق قانون 9 ماه متناوب و 6 ماه متوالی در یک سال خواهد بود!
به نقل از ویکی پدیا:
تحقیقات بانک جهانی دربارهٔ تساوی حقوق زن و مرد در ۱۸۷ کشور جهان نشان میدهد تنها شش کشور در جهان تساوی حقوق زن و مرد در طلاق را تضمین کردهاند که ایران در رتبههای آخر این فهرست قرار گرفتهاست.
ضرب و شتم زوجه
ضرب و شتم زن توسط شوهر، یکی از جدیترین دلایل طلاق است. این عمل نه تنها به جسم زن آسیب میرساند، بلکه به روح و روان او نیز لطمه وارد میکند. در این باره خانم میتواند با اثبات این موضوع نسبت به جدایی اقدام کند!
عدم برقراری رابطه زناشویی
یکی از دلایل مهم برای درخواست طلاق از سوی زن، عدم برقراری رابطه زناشویی از سوی شوهر است. این عدم برقراری میتواند به دلایل مختلفی مانند عدم تمایل شوهر، ناتوانی جنسی یا بیماریهای جنسی باشد. در صورتی که این وضعیت به مدت طولانی ادامه داشته باشد و مانع از تحقق اهداف ازدواج شود، زن میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق نماید.
اعتیاد مرد به مواد مخدر
اعتیاد مرد به مواد مخدر یکی دیگر از دلایل مهم برای درخواست طلاق از سوی زن است. اعتیاد نه تنها بر سلامت جسمی و روانی فرد معتاد تأثیر میگذارد، بلکه میتواند به روابط خانوادگی نیز آسیب جدی وارد کند. در صورتی که اعتیاد مرد به مواد مخدر به گونهای باشد که زندگی مشترک را غیرممکن کند، زن میتواند با استناد به این دلیل، درخواست طلاق نماید.
طلاق به دلیل عسر و حرج و دشواری زندگی برای زن
عسر و حرج به معنای قرار گرفتن در شرایط سخت و طاقتفرسایی است که ادامه زندگی مشترک را برای زن غیرممکن سازد. دلایل مختلفی میتواند باعث ایجاد عسر و حرج شود، از جمله: سوء رفتار شوهر، ضرب و شتم، توهین، تهدید، عدم تأمین نفقه، بیماریهای روانی شوهر و… . در صورتی که زن بتواند ثابت کند که ادامه زندگی مشترک برای او بسیار دشوار و طاقتفرسا است، دادگاه میتواند به درخواست طلاق او رسیدگی کند.
مبتلا شدن مرد به بیماری لاعلاج و سخت
در صورتی که مرد به بیماری لاعلاج و سختی مبتلا شود که ادامه زندگی مشترک را برای زن با مشکلات جدی مواجه کند، زن میتواند درخواست طلاق نماید. البته، دادگاه در این موارد با احتیاط عمل میکند و به شرایط خاص هر پرونده توجه میکند.
محکوم شدن مرد به حداقل 5 سال حبس قطعی
محکومیت قطعی مرد به حداقل 5 سال حبس، یکی دیگر از دلایل محکمه پسند برای طلاق از سوی زن است. این مدت حبس طولانی میتواند به حدی باشد که ادامه زندگی مشترک را برای زن غیرممکن سازد.
غیبت زوج به مدت 4 سال
در صورتی که مرد به مدت 4 سال بدون دلیل موجه غایب باشد و از همسر خود خبری نباشد، زن میتواند درخواست طلاق نماید.
کدام یک از دلایل بالا سریعتر به نتیجه میرسد؟
هریک از دلایلی که گفته شد محکمه پسند بوده و در صورت اثبات طلاق حتمی است! و اینکه کدام دلیل شما را زودتر به نتیجه میرساند به آن صورت نقش پررنگی ندارد و صرفا پروسه اثبات است که زمان بر است! به شما پیشنهاد میدهیم محتوای سریع ترین راه طلاق از طرف زن را مطالعه کنید.
مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زن
برای درخواست طلاق از طرف زوجه مدارک لازم با توجه به نوع طلاق متفاوت است. به طور کلی برای درخواست طلاق از طرف زن به مدارک زیر نیاز است:
- شناسنامه و کارت ملی زوجه
- عقدنامه یا سند ازدواج و اگر این اسناد مفقود شده باشد به نسخه اصلی رونوشت برابر اصل سند ازدواج نیاز است.
- گواهی عدم سازش زوجین بعد از سپری کردن جلسات مشاوره
- مدرک پزشک قانونی برای اثبات عدم دخول جنسی و باکره بودن زوجه
- مدارک لازم برای ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن عبارتند از:
- ثبت درخواست طلاق از طرف زن در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه
- ارسال درخواست طلاق از طرف زن به دادگاه بدوی
- رسیدگی به دادخواست طلاق از طرف زن در دادگاه بدوی و صدور حکم طلاق
- در صورت داشتن اعتراض، زوجین به مدت ۲۰ روز فرصت دارند به رای دادگاه اعتراض کنند.
- بررسی پرونده در دادگاه تجدیدنظر بدون حضور زوجین
- اگر زوجین به رای دادگاه تجدیدنظر اعتراض داشته باشند تا ۲۰ روز فرصت دارند، اعتراض خود را ثبت کنند تا پرونده برای رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال شود.
مدت زمان طلاق از طرف زن در صورت داشتن دلایل محکمه پسند
در صورت داشتن دلایل محکمه پسند، پروسه طلاق از جانب زوجه بین 3 الی 12 ماه طول میکشد که این زمان نیز وابسته به فرآیند طلاق است! در برخی موارد اثبات دلایل طول میکشد و در برخی موارد احتمال رضایت خود مرد نیز وجود دارد و بنابراین در مورد اول مدت زمان طولانی و در مورد دوم مدت زمان کمتری نیاز خواهد بود! در این باره اگر میخواهید بهتر و سریعتر نسبت به طلاق اقدام کنید با کمک وکیل میتوانید این پروسه را به کوتاهترین شکل ممکن به اتمام برسانید!
اگر طلاق از طرف زوجه باشد آیا مهریه به او تعلق میگیرد؟
بله در این باره حتی اگر طلاق از طرف زوجه (زن) نیز باشد مهریه به او تعلق خواهد گرفت مگر اینکه خود زن نسبت به بخشش مهریه اقدام کند. به شما پیشنهاد میدهیم که مطلب توقیف اموال برای مهریه را مطالعه کنید.
هزینه طلاق از طرف زن چه قدر است؟
برای درخواست طلاق از طرف زن، خود زوجه باید تمام هزینههای دادگاه و حتی هزینههای دفترخانه برای خواندن صیغه طلاق را بپردازد. اگر وکیل هم بگیرد باید حقالوکاله وکیل هم پرداخت کند. برای اطلاع بیشتر می توانید از وکیل خانواده مشورت بگیرید.
در چه مواردی زن نمیتواند درخواست طلاق بدهد؟
در موارد زیر زن نمیتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد:
- تمکین زن از شوهر، اگر زوجه از زوج خود حرف شنوی نداشته باشد به هیچ عنوان زن یا زوجه نمیتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در واقع تمکین زن باید مطابق با قانون و شرع باشد در غیر این صورت برای او حق طلاق ایجاد نخواهد شد.
- اگر زن حق وکالت طلاق را از زوج خود دریافت کرده باشد باز هم برای طلاق باید دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه دهد.
لزوم داشتن وکیل برای طلاق از طرف زن
همان طور که گفته شد حق طلاق در قانون با زوج است و زن برای درخواست طلاق باید دلایل محکمه پسندی را ارائه دهد که این باعث پیچیده شدن پرونده میشود و زمان رسیدگی به پرونده را طولانی میکند.
به همین دلیل بهتر است زوجه برای درخواست خود از وکیل طلاق بگیرد تا پرونده او سریعتر مورد رسیدگی قرار بگیرد؛ چون وکیل در تهران و سایر نقاط ایران با مراحل طلاق و قوانین آن به خوبی آشنا است و میتواند پرونده را در کوتاهترین زمان به اتمام برساند. با گرفتن وکیل، زن میتواند در جلسات رسیدگی شرکت نکند تا وکیل به عنوان نماینده قانونی او در جلسات دادگاه حاضر شود و از او دفاع کند.
قانون جدید طلاق از طرف زن
بر اساس قانون جدید اگر زن مطابق با دلایل ۱۲ گانهای که در عقدنامه ذکر شده است، بخواهد طلاق بگیرد و مدارک اثبات دلایل خود را نیز داشته باشد، به راحتی میتواند بعد از مراحل اداری بدون طولانی شدن جلسات دادرسی در زمان کمی به راحتی از همسر خود جدا شود.
حق و حقوق زن در طلاق
طلاق چه از طرف مرد چه از طرف زن باشد زوج باید تمام حق و حقوق زوجه را به طور کامل پرداخت کند. نفقه یکی از حق و حقوق زن است. نفقه شامل هزینههای زندگی میشود. در این جا توجه کنید بعد از اینکه زن از شوهر خود طلاق گرفت، زوج باید نفقه دوران عده که چهار ماه است را پرداخت کند، مگر این که مراجع قضایی عدم تمکین زن از شوهر را اثبات کرده باشند. به شما پیشنهاد میدهیم محتوای اثبات نسب را مطالعه کنید.
طبق قانون حضانت دختر و پسر تا ۷ سالگی با مادر است و بعد از آن تا سن بلوغ حضانت با پدر خواهد بود.
یکی از حقوق زن که مرد باید پرداخت کند، مهریه زن است که باید به طور کامل پرداخته شود. حضانت فرزندان یکی دیگر از حق و حقوق زن است. اجرثالمثل دوران زناشویی یکی دیگر از حق و حقوق زن است. منظور از اجرتالمثل این است که شوهر باید بابت کارهای خانه که زن در دوران زناشویی انجام داده است مبلغی را به عنوان اجرتالمثل دوران زناشویی پرداخت کند. این اجرثالمثل زمانی به زن تعلق میگیرد که بدون رضایت خود و با خواسته شوهر کارهای داخل خانه را انجام داده باشد.
پیشنهاد مشاهده: بهترین وکیل در ایران
8 نکته مهم در رابطه با موضوع طلاق از طرف زن
طلاق از طرف زن، موضوعی است که در سالهای اخیر به دلیل تغییرات اجتماعی و حقوقی، اهمیت بیشتری یافته است و ما در این قسمت به 8 نکته مهم در این زمینه اشاره میکنیم:
- عسر و حرج: یکی از مهمترین دلایل طلاق از طرف زن، وجود عسر و حرج است. عسر و حرج به شرایطی گفته میشود که ادامه زندگی مشترک برای زن طاقتفرسا و غیرقابل تحمل باشد. مانند خشونت خانگی، اعتیاد همسر، خیانت، عدم تأمین نفقه و… .
- حق طلاق توافقی: زوجین میتوانند در عقدنامه شرط کنند که زن حق طلاق داشته باشد. در این صورت، زن میتواند بدون نیاز به اثبات عسر و حرج، درخواست طلاق دهد.
- نفقه: زن پس از طلاق، حق دریافت نفقه دارد. مبلغ نفقه بر اساس وضعیت مالی مرد و نیازهای زن تعیین میشود.
- مهریه: مهریه یکی از حقوق مسلم زن است که در صورت طلاق باید به وی پرداخت شود.
- تقسیم اموال مشترک: اموال مشترک زوجین پس از طلاق باید بین آنها تقسیم شود.
- اجرای حکم طلاق: پس از صدور حکم طلاق، اجرای حکم توسط دادگاه انجام میشود.
- مدت زمان رسیدگی به پرونده طلاق: مدت زمان رسیدگی به پروندههای طلاق به عوامل مختلفی از جمله پیچیدگی پرونده، تعداد جلسات دادرسی و حجم کار دادگاه بستگی دارد.
- مشاوره حقوقی: توصیه میشود قبل از طرح دعوی طلاق، با یک وکیل متخصص در امور خانواده مشورت کنید. وکیل میتواند به شما در تنظیم دادخواست، پیگیری مراحل دادرسی و دفاع از حقوقتان کمک کند.
سخن پایانی
طبق قانون مرد میتواند بدون هیچ دلیلی زن را طلاق بدهد به شرط اینکه تمام حق و حقوق زن را پرداخت کند؛ ولی زن برای درخواست طلاق باید دلایل محکمه پسندی مانند اعتیاد زوج، عقیم بودن مرد، ترک زندگی مشترک توسط مرد، عدم پرداخت نفقه و سوء رفتار زوج را به دادگاه ارائه دهد.
مدت زمان طلاق از طرف زوجه بین سه ماه تا یک سال است؛ ولی طبق قانون جدید زن با ارائه دلایل محکمه پسند در زمان کمتری میتواند از همسر خود طلاق بگیرد.
تمام هزینههای دادگاه و حق الوکاله وکیل را زن برای درخواست طلاق خود باید پرداخت کند که بر اساس شرایط پرونده این هزینهها متفاوت است. درخواست طلاق چه از طرف مرد چه از طرف زن باشد، مرد باید تمام حق و حقوق زوجه که شامل نفقه، مهریه، اجرت المثل دوران زناشویی، حضانت فرزندان میشود را به زوجه بدهد.
سوالات متداول
- آیا طلاق زن بدون دلیل امکانپذیر است؟
مرد میتواند بدون هیچ دلیلی با پرداخت کامل حق و حقوق زن او را طلاق بدهد؛ ولی زن برای درخواست طلاق باید دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه دهد. - آیا با درخواست طلاق از طرف زن به زوجه حق و حقوقی تعلق میگیرد؟
درخواست طلاق چه از طرف مرد چه از طرف زن باشد زوج باید تمام حق و حقوق زوجه را به طور کامل پرداخت کند. - دلایل محکمه پسند برای درخواست طلاق از طرف زن شامل چه مواردی میشود؟
غیب مرد به مدت چهار ماه، اعتیاد مرد، عقیم بودن مرد، عدم پرداخت نفقه، سوء رفتار زوج، ضرب و جرح عمدی زن، حکم حبس مرد به مدت پنج سال و ازدواج مجدد زوج بدون اجازه زوجه از دلایل محکمه پسند برای درخواست طلاق از طرف زن هستند.
2 نظرات بسته است
نازی
اطلاعات بسیار خوبی بود وروشنمون کرد
موسی الرضا میر
سلامت باشید